"Απλά κάν΄το Ευκλείδη!"

“Απλά κάν’ το Ευκλείδη! Εφάρμοσε το πρόγραμμα!” ήταν η αυστηρή “εντολή” του Γερμανού Υπουργού Οικονομικών, Β. Σόιμπλε, προς τον Έλληνα ομόλογό του, Ευκλείδη Τσακαλώτο, κατά την συνάντηση που είχαν στο Βερολίνο.

Όπως αποκαλύπτει το γερμανικό περιοδικό “Focus”, ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών ξεκαθάρισε στον Έλληνα ομόλογό του πως, το Βερολίνο εξακολουθεί να ζητά από την Αθήνα τη συνεπή εφαρμογή του προγράμματος. Αν και ο γερμανικός Τύπος σχολιάζει πως η συνάντηση των δύο πολιτικών ανδρών έγινε σε εποικοδομητικό κλίμα, όπως αναφέρει η DW, το Focus υπογραμμίζει πως η Γερμανία ζητά από την Αθήνα να εφαρμόσει άμεσα τα μέτρα για τα οποία έχει δεσμευτεί, αφού μέχρι τώρα δεν έχει εφαρμόσει τίποτα.

Όπως αναφέρει η “Ημερησία”, ο Γερμανός Υπουργός δεν θέλησε να υπεισέλθει στα επιμέρους ζητήματα που ανέπτυξε ο Έλληνας ομόλογός του, αλλά παρέπεμψε στο κουαρτέτο των δανειστών, το οποίο όπως είπε, είναι αρμόδιο για την αξιολόγηση της πορείας των μεταρρυθμίσεων. «Βρείτε τα», φέρεται να είπε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Σε αυτό το σημείο των συνομιλιών ο κ. Τσακαλώτος επεσήμανε στο συνομιλητή του ότι ο παράγοντας χρόνος είναι πολύ σημαντικός για την Ελλάδα και ότι η χώρα δεν έχει την «πολυτέλεια» των καθυστερήσεων. Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης των θεσμών και η κανονική ροή των δόσεων αποτελεί προϋπόθεση για να αναπτυχθεί αίσθημα αισιοδοξίας στην κοινωνία και την οικονομία την χώρας. Επ΄ αυτού δεν προβλήθηκε καμία αντίρρηση από γερμανικής πλευράς.

Κατά τ’ άλλα το ΑΠΕ μεταδίδει ότι σύντομη αναμένεται να είναι η συζήτηση για το ελληνικό πρόγραμμα στο σημερινό Eurogroup, κατά το οποίο δεν αναμένεται να ληφθεί κάποια απόφαση.

Σε συνέχεια των συναντήσεων που είχε ο Υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, με ομολόγους τους σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, στη σημερινή συνεδρίαση θα γίνει μία πρώτη κουβέντα πάνω στην ελληνική πρόταση για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος, την οποία χθες, ανώτερος Ευρωπαίος αξιωματούχος χαρακτήρισε «φιλόδοξη».

Όπως ανέφερε ο ίδιος, είναι ακόμα πολύ νωρίς για να εκφέρει κανείς ολοκληρωμένη άποψη, ωστόσο, στον βαθμό που προβλέπει τη συγχώνευση των ταμείων, αποτελεί «μεγάλο βήμα μπροστά».

Επιπλέον, οι 19 Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα αναφερθούν σύντομα στην πρώτη αξιολόγηση, η οποία αναμένεται να ξεκινήσει στις αρχές της επόμενης εβδομάδας με την έλευση των κλιμακίων των θεσμών στην Αθήνα. Σε αυτό το πλαίσιο, θα τεθούν τα υπόλοιπα ανοιχτά ζητήματα, όπως είναι η αναδιάρθρωση της δημόσιας διοίκησης, το ταμείο ιδιωτικοποιήσεων, η οριστικοποίηση των δημοσιονομικών στόχων για το 2016, αλλά και η μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και κάποιες εναπομείνασες μεταρρυθμίσεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα.