Συνάντηση Τσακαλώτου - Σόιμπλε με... "καταδρομική" Τόμσεν

Ολοκληρώθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης η συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου με τον Γερμανό ομόλογό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, η οποία διήρκησε περί τα 70´, χωρίς να γίνουν δηλώσεις στον Τύπο.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι προηγουμένως και ενώ η συνάντηση βρισκόταν σε εξέλιξη, στο υπουργείο Οικονομικών έφθασε ο επικεφαλής του ΔΝΤ για την Ευρώπη Πολ Τόμσεν, ο οποίος ωστόσο, ερωτηθείς εάν θα συμμετάσχει στην συνάντηση, απάντησε αρνητικά.

Σύμφωνα με την imerisia.gr, η ξαφνική συμμετοχή του κ. Τόμσεν στη συνάντηση αποτελεί ουσιαστικά ένα μήνυμα του Βερολίνου προς την Αθήνα ότι δεν μπορεί να φύγει το Ταμείο από το ελληνικό πρόγραμμα, όπως ήθελε το Μέγαρο Μαξίμου.

Να σημειωθεί ότι μόλις χθες υπήρξε αμερικανική παρέμβαση, με τηλεφωνική επικοινωνία του Τσακ Λιου με τον Ευκλ. Τσακαλώτο. Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών είπε στον ομόλογό του ότι ο ρόλος του ΔΝΤ πρέπει να είναι αναβαθμισμένος. Εικάζεται ότι η παρουσία του κ. Τόμσεν στη συνάντηση Σόιμπλε – Τσακαλώτου γίνεται στο πλαίσιο της ασφυκτικής πίεσης που ασκείται ώστε να μην αλλάξει το σχήμα των δανειστών και να παραμείνει σε ενεργό μάλιστα ρόλο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Σήμερα η γερμανική εφημερίδα “Frankfurter Allgemeine Zeitung” γράφει, ότι ένα από τα θέματα που θα συζητούσαν Σόιμπλε και Τσακαλώτος είναι η γερμανική συνδρομή στην δίωξη του οικονομικού εγκλήματος.

Το υπουργείο Οικονομικών της Βόρειας-Ρηνανίας Βεστφαλίας επιβεβαίωσε ενώπιον της διαδικτυακής έκδοσης της εφημερίδας της Φρανκφούρτης (FAZ.NET) ότι η ελληνική πλευρά ανέλαβε πρωτοβουλία ζητώντας “ανταλλαγή know-how“.

Η συνεργασία ξεκινά με την εκπαίδευση 50 ελλήνων υπαλλήλων από γερμανούς φοροελεγκτές της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας. Το σχετικό κείμενο προθέσεων θα υπογραφεί το Σαββατοκύριακο στην Αθήνα. (..) Για αρκετό χρονικό διάστημα οι ελληνικές κυβερνήσεις αντιμετώπιζαν τις γερμανικές προτάσεις για βοήθεια στην αντιμετώπιση του οικονομικού εγκλήματος ως παρέμβαση στα κυριαρχικά τους δικαιώματα. (…) Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δεν δείχνει να έχει πρόβλημα με συνεργασίες σε λεπτά ζητήματα και επιδιώκει τη βοήθεια του κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας» (πηγή: DW).