Το φιλότιμο αστείρευτο... η τσέπη, όχι

Τη συνέπεια των πολιτών και της αγοράς, δηλαδή των πλέον δοκιμαζόμενων “θυμάτων” της οικονομικής κρίσης και των μνημονίων, που προσπαθούν, παρά τις συνεχώς αυξανόμενες αντιξοότητες, να σταθούν αξιοπρεπώς έναντι των υποχρεώσεών τους προς το κράτος, δείχνει η μεγάλη αύξηση και υπέρβαση από τον στόχο του 2015 των εσόδων, σε ταμειακή βάση, του ελληνικού Δημοσίου.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ, τα δημόσια έσοδα αυξήθηκαν κατά 1,9 δισ. ευρώ περισσότερο από τον στόχο του προϋπολογισμού, γεγονός που, σύμφωνα με το Μαξίμου, ενισχύει τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης στη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς για τους δημοσιονομικούς στόχους του 2016 και των επόμενων ετών έως και το 2018.

Η διαπραγμάτευση με τους εκπροσώπους των δανειστών αναμένεται να ξεκινήσει μέσα στο επόμενο δεκαήμερο, προκειμένου να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος οικονομικής πολιτικής.

Προϋπόθεση, μεταξύ άλλων, είναι η ψήφιση του νέου ασφαλιστικού και το νέο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα για την κάλυψη των δημοσιονομικών στόχων της τριετίας 2016 – 2018.

Ειδικότερα, τα έσοδα σε ταμειακή βάση του προϋπολογισμού το 2015 ανήλθαν σε 51,406 δισ. ευρώ, έναντι στόχου 49,491 δισ. ευρώ.

Η υπέρβαση αυτή αποδίδεται, από πηγές του υπουργείου Οικονομικών, στην πληρωμή των φορολογικών υποχρεώσεων των πολιτών και των επιχειρήσεων προς το δημόσιο σε συνδυασμό με στην καλύτερη πορεία της ελληνικής οικονομίας εντός του 2015, σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις.

Μάλιστα, η κυβέρνηση προβλέπει ότι “η τάση αυτή θα συνεχισθεί και το 2016 δεδομένων των προβλέψεων για επιστροφή της ελληνικής οικονομίας σε αναπτυξιακή τροχιά από το δεύτερο εξάμηνο του έτους”.

Μέχρι να φανεί στην πράξη αν οι παραπάνω προβλέψεις έχουν αντικειμενική βάση ή είναι απλώς “ευχολόγια”, η κυβέρνηση μάλλον δεν πρέπει να επαναπαύεται στο φιλότιμο του ελληνικού λαού και των επιχειρήσεων. Οχι γιατί θα “στερέψει” αυτό. Αλλά διότι, όσο συνεχίζεται αυτή η οικονομική κατάσταση… θα “στερέψει” εντελώς η φοροδοτική ικανότητα.

Σε κάθε περίπτωση, εντελώς διαφορετικοί γνώμη από το υπουργείο Οικονομικών για το πώς θα πορευθεί η ελληνική οικονομία το 2016 έχουν οι οικονομολόγοι του Bloomberg, οι οποίοι εκτιμούν, όπως αναμεταδίδει το euro2day.gr, ότι ανάμεσα στις τρεις χώρες που θα σημειώσουν τις χειρότερες επιδόσεις το 2016 είναι η Ελλάδα.

Στην πρώτη δεκάδα είναι οι Ρωσία, Ιαπωνία και Ελβετία, ενώ η Βενεζουέλα βρίσκεται στην πρώτη θέση.

Η πλούσια σε πετρέλαιο Βενεζουέλα θα συρρικνωθεί κατά 3,3% φέτος, ενώ πρόκειται για τη χειρότερη πρόβλεψη μεταξύ των 93 χωρών που περιλήφθηκαν στην ανάλυση του πρακτορείου. Ακολουθούν η υποβαθμισμένη Βραζιλία, η φορτωμένη χρέη Ελλάδα και η Ρωσία που έχει καταρρακωθεί από τα εμπορεύματα.

Η Ελλάδα δεν βγήκε από τη ζώνη του ευρώ και κατάφερε να ανακεφαλαιώσει τον τραπεζικό της τομέα, ωστόσο το 2016 εξακολουθεί να είναι γεμάτο προκλήσεις αναφέρει το πρακτορείο.

Η οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 1,8%, καθιστώντας ακόμη δυσκολότερη την αποπληρωμή των εκατοντάδων δισεκατομμυρίων ευρώ που χρωστάει η χώρα. Αν προσθέσουμε και τους πρόσφυγες που διαφεύγουν τη βία και τον πόλεμο από τη Συρία, τα προβλήματα πολλαπλασιάζονται.