Αβάσιμο ό,τι ακούγεται για περαιτέρω μείωση συντάξεων

«Αβάσιμα και εκτός συζήτησης», χαρακτήρισε τα επιχειρήματα της αντιπολίτευσης για περαιτέρω μείωση των συντάξεων, ο Υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την κύρωση του “Αναθεωρημένου Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη” στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής

Ο κ. Κατρούγκαλος χαρακτήρισε σημαντική την κύρωση του χάρτη, που αποτελεί «νομικό κείμενο το οποίο προσδιορίζει την ευρωπαϊκή νομιμότητα και διεθνή σύμβαση με ανώτερη τυπική ισχύ από το νόμο», και έκανε λόγο για καθυστέρηση πολλών ετών στην κύρωσή του, η οποία συμβαδίζει με τις πολιτικές λιτότητας που εφαρμόστηκαν. Σήμερα η κύρωσή του είναι πολύ χρήσιμη κατά τη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς, εφόσον θα παρέχει στην ελληνική πλευρά, όχι μόνο νομικά επιχειρήματα αλλά και πολιτικά, υποστήριξε ο υπουργός Εργασίας.

Ανέφερε μάλιστα, ότι ο Κοινωνικός Χάρτης δέχεται μόνο αιτιολογημένες απολύσεις, ενώ οι θεσμοί πίεζαν για την απελευθέρωση τους, «αλλά τώρα επανέρχεται η νομιμότητα». «Αντιμετωπίζουμε μια κατάσταση πλήρους απορρύθμισης της αγοράς και εργασιακή ζούγκλα σε εξέλιξη. Προσπαθούμε να το αντιμετωπίσουμε με αλλαγές στην εργατική νομοθεσία και το ασφαλιστικό και σύντομα θα έχουμε μπροστά μας μια Ελλάδα διαφορετική από αυτή που παραλάβαμε», κατέληξε ο κ. Κατρούγκαλος.

Ο Υπουργός Εργασίας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην αμερικανική Wall Street Journal, και δημοσιοποιήθηκε νωρίτερα υποστήριξε, για άλλη μια φορά, ότι είναι «κόκκινη γραμμή» για την κυβέρνηση να μην μειωθούν περαιτέρω οι συντάξεις και ότι οι δημοσιονομικοί στόχοι θα επιτευχθούν καλύτερα με την ανάπτυξη της οικονομίας και όχι  με συρρίκνωσή της.

«Ο καλύτερος τρόπος για να καλυφθεί αυτό το κενό (στον προϋπολογισμό της Ελλάδας) δεν είναι με τη συρρίκνωση, αλλά με τη μεγέθυνση της οικονομίας», δήλωσε ο υπουργός, προσθέτοντας: «Δεν πρέπει να επιβαρύνουμε την οικονομία περαιτέρω με μέτρα που προκαλούν ύφεση». «Για εμάς αποτελεί κόκκινη γραμμή να μη μειωθούν οι συντάξεις για 12η συνεχόμενη φορά», δήλωσε ο υπουργός, προσθέτοντας ότι οι συντάξεις έχουν ήδη μειωθεί κατά περίπου 40% κατά μέσο όρο από την έναρξη των μνημονίων το 2010.

Ο κ. Κατρούγκαλος σημείωσε, όπως αναφέρει η εφημερίδα, ότι η μόνιμη επωδός του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για μειώσεις των συντάξεων δεν είναι εναρμονισμένη με την πίστη της Ευρώπης σε ένα ισχυρό δίχτυ κοινωνικής ασφάλειας. «Η ζωή μας θα ήταν πολύ ευκολότερη, εάν θα μπορούσαμε να συζητάμε μόνο με τους Ευρωπαίους, αυτό είναι σαφές», είπε ο υπουργός, αλλά αναγνώρισε, σύμφωνα με την εφημερίδα, ότι ορισμένοι Ευρωπαίοι πιστωτές, με επικεφαλής την Γερμανία, θεωρούν καθοριστικής σημασίας το ΔΝΤ για την επιβολή δημοσιονομικής πειθαρχίας στην Ελλάδα σε αντάλλαγμα για τα δάνεια που δίνουν σε αυτήν.

Αναδιανομή πλούτου, εγγυημένες συντάξεις και πάταξη της φοροδιαφυγής είναι οι βασικοί άξονες της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, δήλωσε  και στο “Πρακτορείο 104,9 FM” ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος. Διαβεβαίωσε και εδώ ότι δεν θα υπάρξουν περικοπές στις συντάξεις και τόνισε ότι η βασική φιλοσοφία της κυβερνητικής πρότασης είναι να παρέμβει και να δημιουργήσει κοινωνική δικαιοσύνη, μέσω της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης.

“Δεν μπορεί μόνο οι μισθωτοί να σηκώνουν το βάρος του ασφαλιστικού” είπε και χαρακτήρισε το ασφαλιστικό “άλυτο πρόβλημα”, αν δεν υπάρξει ανάπτυξη της οικονομίας.

“Προσπαθούμε να κάνουμε ταυτόχρονα δύο πράγματα· να εξυπηρετήσουμε τον άνεργο και να δημιουργήσουμε τις συνθήκες ανάπτυξης της οικονομίας” είπε χαρακτηριστικά και επέκρινε όσους υποστηρίζουν ότι θα περικοπούν οι συντάξεις.

“Κανείς δεν πρόκειται να έχει περικοπή σύνταξης. Το έχει διαβεβαιώσει σε όλους τους τόνους και ο πρωθυπουργός” κατέληξε ο κ. Κατρούγκαλος.

Πηγές: ethnos.gr, imerisia.gr