Τσακαλώτος - Πάντοαν: Δεν είναι η λιτότητα το μέλλον της Ευρώπης

Η λιτότητα δεν μπορεί να αποτελέσει μέλλον για την Ευρώπη συμφώνησαν οι Υπουργοί Οικονομικών Ελλάδας και Ιταλίας σε μια συνάντηση που διεξήχθη σε εξαιρετικό κλίμα. Επίσης συμφώνησαν στο ότι πρέπει να τύχει της μεγαλύτερης δυνατής προώθησης η ατζέντα των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου, με κύριο βάρος στο μεταναστευτικό. Ο κ. Τσακαλώτος δεν παρέλειψε να ενημερώσει και να ζητήσει τη στήριξη του Ιταλού ομολόγου του για το Ασφαλιστικό, ενώ το θέμα του χρέους και της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος έπεσαν επίσης στο τραπέζι.

Ειδικότερα, όπως σημειώνει το in.gr, πάνω από μια ώρα διήρκεσε, στην Ρώμη, σε ιδιαιτέρως εγκάρδιο κλίμα, η συνάντηση του Υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου με τον Ιταλό ομόλογό του Πιέρ Κάρλο Πάντοαν. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, οι δύο υπουργοί συζήτησαν για την πορεία του ελληνικού προγράμματος και ειδικά το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης της πρώτης αξιολόγησης, ενώ στο τραπέζι τέθηκε και το θέμα του χρέους.

Στη συζήτηση τέθηκαν, επίσης, τα θέματα του μεταναστευτικού και οι δημοσιονομικές επιπτώσεις του, η ανεργία και το ασφαλιστικό νομοσχέδιο. Ο κύριος Τσακαλώτος αναφέρθηκε στο όλο σκεπτικό της μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού, με κύριο στόχο να διατηρηθεί η κοινωνική συνοχή και να στηριχθούν οι πιο αδύναμες κοινωνικές ομάδες.

Οι δυο Υπουργοί συμφώνησαν στο ότι η λιτότητα δεν μπορεί να αποτελέσει μέλλον για την Ευρώπη, αλλά και στο ότι πρέπει να τύχει της μεγαλύτερης δυνατής προώθησης η ατζέντα των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου, και με κύριο βάρος στο μεταναστευτικό, το οποίο αφορά άμεσα και καθημερινά, τόσο την Ελλάδα όσο και Ιταλία.

Επίσης οι δύο άνδρες δεσμεύτηκαν ότι σε εύλογο χρονικό διάστημα θα συζητήσουν την βραχυπρόθεσμη και μεσοπρόθεσμη πορεία της Νομισματικής Ένωσης ανεξάρτητα από τα επιμέρους προβλήματα των χωρών της ΕΕ.