Στο 6,5% η εισφορά των εργαζομένων με μπλοκάκια

Ο στρεβλός χαρακτήρας του ασφαλιστικού συστήματος, η κρίση και το μνημόνιο είναι οι τρεις μεγάλες προκλήσεις με τις οποίες είμαστε αντιμέτωποι, δήλωσε ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα, υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα δίνει τη μάχη για το κοινωνικό μέλλον της Ευρώπης.

«Δεν έχουμε πλέον αποθεματικά στα Ταμεία. Το PSI ήταν η χαριστική βολή» δήλωσε ο Γ. Κατρούγκαλος και πρόσθεσε ότι «επιχειρούμε ταυτόχρονα τρία πράγματα: να συγκρατήσουμε την δαπάνη, να ενσωματώσουμε τις μεταρρυθμίσεις σε ένα νέο σύστημα και να πάμε για πρώτη φορά σε ένα ενιαίο σύστημα σε αντίθεση με όσα γινόταν μέχρι τώρα».

Παράλληλα ο κ. Κατρούγκαλος επεσήμανε ότι «ο μεγαλύτερος κίνδυνος για το νέο ασφαλιστικό είναι να χαθεί η ελπίδα στο νέο εργαζόμενο ότι θα πάρει σύνταξη και στον συνταξιούχο ότι θα συνεχίσει να λαμβάνει την σύνταξή του» και συμπλήρωσε ότι το ασφαλιστικό είναι εθνικό και ευρωπαϊκό ζήτημα και αφορά και τις επόμενες γενιές.

Ο κ. Κατρούγκαλος  ανέφερε ότι όσοι αμείβονται με μπλοκάκι από το οποίο προκύπτει σχέση εξαρτημένης και σταθερής εργασίας θα καταβάλουν το 6,5% των ασφαλιστικών εισφορών και το υπόλοιπο 13,5% θα το καταβάλει ο εργοδότης τους. Όπως είπε, θα προβλέπεται οι εισφορές που θα καταβάλλουν οι αμειβόμενοι με «μπλοκάκι» να είναι ίδιες με τους μισθωτούς. Στην περίπτωση που ο εργαζόμενος με «μπλοκάκι» προσφέρει εργασία σε πολλούς εργοδότες τότε το 13,5% της εργοδοτικής εισφοράς θα επιμερίζεται μεταξύ των εργοδοτών.

Επίσης, ο κ. Κατρούγκαλος άνοιξε «παράθυρο» για να υπάρξει ευνοϊκό καθεστώς επί μια τριετία για όλους τους νέους επαγγελματίες – επιστήμονες. Όπως ανέφερε, το υπουργείο Εργασίας εξετάζει το ενδεχόμενο για τους νέους ελεύθερους επαγγελματίες και νέους επιστήμονες, για τρία χρόνια η κατώτερη ασφαλιστική κατηγορία να είναι αυτή που προβλέπεται και για τους αγρότες. Δηλαδή για τον υπολογισμό των ασφαλιστικών τους εισφορών να λαμβάνεται ως κριτήριο βάσης τα 468 ευρώ μηνιαίο εισόδημα, επί του οποίου θα υπολογίζεται 20% μηνιαία ασφαλιστική εισφορά, δηλαδή 93 ευρώ.

 

Οι επόμενες κινήσεις – Τι σχεδιάζει η κυβέρνηση

Την επόμενη εβδομάδα ο κ. Κατρούγκαλος αναμένεται να ενημερώσει σχετικά και την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Η συνέντευξη Τύπου έρχεται μια μέρα μετά τη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τους εργοδότες στην οποία υπήρξε κατ’ αρχήν συμφωνία κυβέρνησης και φορέων για κάποια αύξηση στις εισφορές ώστε να αποφευχθεί ακόμα μεγαλύτερο “χαράτσι” στις κύριες συντάξεις.

Ο λογαριασμός, ωστόσο, δεν κλείνει, καθώς το ζητούμενο είναι να μειωθεί -όπως έχει δεσμευθεί η Αθήνα από τον Ιούλιο- η συνταξιοδοτική δαπάνη κατά 1,8 δισ. ευρώ μέσα στο 2016, αλλά υπολείπεται ένα ποσό της τάξης των 600 εκατ. ευρώ για να καλυφθεί ο στόχος αυτός. Σύμφωνα με την κυβέρνηση, το ποσό αυτό “θα προκύψει από την αύξηση των εισφορών για την επικουρική σύνταξη κατά 1% για τους εργοδότες και κατά 0,5% για τους εργαζόμενους, ώστε τα ποσά αυτά να εξοικονομηθούν αντίστοιχα από τον κρατικό προϋπολογισμό”.

Όπως αναφέρει το Μαξίμου, μάλιστα, “οι κοινωνικοί φορείς που είχαν συνάντηση με τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εργασίας στηρίζουν την πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης”. Σύμφωνα με πληροφορίες του imerisia.gr από τη συνάντηση αναφέρουν ότι παρότι έμποροι και εμποροβιοτέχνες φέρονται διατεθειμένοι να αποδεχτούν μια αύξηση εισφορών κατά μια μονάδα (με το υπόλοιπο 0,5% να επιβαρύνει τους εργαζόμενους), βιομήχανοι και ξενοδόχοι -που απασχολούν και πολύ περισσότερο προσωπικό στις επιχειρήσεις τους- δεν δέχονται αύξηση εισφορών που να υπερβαίνει τη 0,5 μονάδα.