Η αξιολόγηση θα διαρκέσει μήνες

Μήνες αντί για εβδομάδες εκτιμά ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ ότι θα χρειαστούν προκειμένου να ολοκληρωθεί η τρέχουσα αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος. «Πρέπει να είμαστε ρεαλιστές» είπε ο κ. Ντάισελμπλουμ σε μικρή ομάδα δημοσιογράφων, όπως μεταδίδει η Καθημερινή, κατά τη διάρκεια παρουσίασης για την Ολλανδική προεδρία που μόλις ξεκίνησε. «Εγώ θα ήθελα να επιταχύνω την διαδικασία αλλά δυστυχώς δεν έχω την δυνατότητα», είπε χαμογελώντας.

Όσον αφορά το πώς πρακτικά θα κλείσει η αξιολόγηση, ο Πρόεδρος του Eurogroup είπε ότι πρώτα πρέπει να ολοκληρωθεί η μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό, η συμφωνία για το ταμείο ιδιωτικοποιήσεων και κάποια ανοιχτά δημοσιονομικά ζητήματα μεταξύ άλλων, τα οποία αποτελούν προαπαιτούμενα για να «κλείσει» η διαδικασία. Μόνο με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα συγκληθεί Eurogroup που θα αποφασίσει για τις περαιτέρω εκταμιεύσεις και θα ανοίξει την συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους. Επί της ουσίας,  πάντως, επιφυλάχθηκε ν’ απαντήσει όσον αφορά στην ελληνική πρόταση για το ασφαλιστικό, καθώς όπως είπε δεν την έχει διαβάσει ο ίδιος .

Ξεκάθαρος ήταν επίσης για την συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα. «Το ΔΝΤ έχει την πρόθεση να επιστρέψει στο πρόγραμμα και αναμένεται να επιστρέψει με συμμετοχή όχι μόνο ως τεχνικός σύμβουλος αλλά και με συμμετοχή στην χρηματοδότηση» εφόσον τηρηθούν οι προϋποθέσεις που έχει θέσει και δεν είναι άλλες από την σοβαρή μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού και τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους.

Πηγές: euro2day.gr, naftemporiki.gr