Ασφαλιστική μεταρρύθμιση και ελληνικό πρόγραμμα στο σημερινό Euro Working Group

Η εξέταση της εκτέλεσης του ελληνικού προγράμματος συμπεριλαμβανομένου και της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης αναμένεται να τεθούν επί τάπητος στη σημερινή συνεδρίαση στις Βρυξέλλες της ομάδας εργασίας των 18 εκπροσώπων των υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης (Euro Working Group).

Το σχέδιο της κυβέρνησης για το Ασφαλιστικό βρίσκεται ήδη από το βράδυ της Δευτέρας στα χέρια του κουαρτέτου το οποίο και αξιολογούν προκειμένου να τοποθετηθούν επισήμως όταν θα ξεκινήσει η πρώτη αξιολόγηση. Στην παραπάνω διευκρίνιση προχώρησε και επισήμως την Τρίτη η Κομισιόν δια στόματος του εκπροσώπου της Μαργαρίτη Σχοινά, ο οποίος υπογράμμισε πως η αξιολόγηση θα ξεκινήσει το «αργότερα αυτόν τον μήνα».

Το Euro Working Group θα προετοιμάσει το Εurogroup και το Εcofin της 14ής και 15ής Ιανουαρίου, που για πρώτη φορά θα διεξαχθούν Πέμπτη και Παρασκευή αντί των παραδοσιακών ημερών Τρίτης και Τετάρτης, μετά από οργανωτική παρέμβαση της Ολλανδικής Προεδρίας του Συμβουλίου, η οποία ξεκίνησε με τη έναρξη του έτους.Αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα και αύριο το Κολέγιο των Επιτρόπων της Κομισιόν θα βρίσκεται στο Άμστερνταμ και τη Χάγη για την καθιερωμένη κοινή συνεδρίαση με το υπουργικό συμβούλιο της προεδρεύουσας χώρας. Σύμφωνα με πληροφορίες, που επικαλείται το vima.gr, το ασφαλιστικό δεν θα εξεταστεί με λεπτομέρειες στο επίπεδο των εκπροσώπων υπουργείων (EWG), αλλά θα αναφερθεί ως θέμα υπό συζήτηση με τις ελληνικές αρχές, κατά την παρουσίαση του λεγόμενου state of play του ελληνικού προγράμματος από την τρόικα.Από την μεριά του ο εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης κ. Χουλιαράκης ενδέχεται να κληθεί να δώσει διευκρινίσεις από ορισμένα κράτη μέλη που έχουν αντιρρήσεις για το βάθος και το εύρος της συγκεκριμένης μεταρρύθμισης, ως προς τη διατήρηση του εφάπαξ, των εξαιρέσεων από τα όρια συνταξιοδότησης, τη διατήρηση των υψηλών συντάξεων, την αύξηση των εργοδοτικών εισφορών και γενικών διαφόρων σημείων του “σχεδίου Κατρούγκαλου”, που έχουν τύχει διεθνούς δημοσιότητας τις τελευταίες μέρες.