"Μικρό καλάθι" για την παγκόσμια ανάπτυξη

“Μουδιασμένη” εισήλθε στο νέο χρόνο η παγκόσμια οικονομία, με τις προοπτικές να δείχνουν, επιεικώς, συγκρατημένες.

Είναι χαρακτηριστικό, ότι η Παγκόσμια Τράπεζα υποβάθμισε χθες τις προβλέψεις της για την παγκόσμια ανάπτυξη το 2016, με αφορμή τις «απογοητευτικές» επιδόσεις των μεγάλων αναδυόμενων χωρών, όπως η Κίνα και η Βραζιλία.

Το παγκόσμιο ΑΕΠ, που αυξήθηκε κατά 2,4% το 2015, θα καταγράψει άνοδο μόνο 2,9% φέτος, εκτιμά η Παγκόσμια Τράπεζα στην εξαμηνιαία έκθεσή της που δόθηκε στη δημοσιότητα.

Η αρχική της πρόβλεψη έκανε λόγο για ανάπτυξη 3,3%.

Ο διεθνής οικονομικός οργανισμός αποδίδει τη μείωση αυτή στην αδυναμία των κυριότερων αναδυόμενων αγορών που «απειλεί τους στόχους μείωσης της φτώχειας» δεδομένου ότι οι χώρες συνέβαλαν την τελευταία δεκαετία σε μεγάλο βαθμό στην παγκόσμια ανάπτυξη.

Στην Κίνα, τη δεύτερη οικονομία του κόσμου, η ανάπτυξη θα υποχωρήσει στο 6,7% φέτος, από 6,9% το 2015. Αυτή είναι η χειρότερη επίδοση της κινεζικής οικονομίας από το 1990.

Η αναθεώρηση των προβλέψεων της Παγκόσμιας Τράπεζας είναι ακόμη χειρότερη για δύο άλλες αναδυόμενες χώρες, τη Βραζιλία (στο -2,5%) και τη Ρωσία (-0,7%) οι οποίες πλήττονται από τη πτώση των τιμών των πρώτων υλών. Για τις ΗΠΑ, προβλέπεται ανάπτυξη 2,7% και για την Ευρωζώνη 1,7%, μια μείωση μόνο κατά 0,1 της μονάδας σε σύγκριση με την αρχική πρόβλεψη.

Στο μεταξύ, διευρυμένες απώλειες είχε η Wall Street χθες, με τους επενδυτές να προχωρούν σε μαζικές ρευστοποιήσεις ιδιαίτερα στον κλάδο της ενέργειας, λόγω τις κλιμάκωσης των γεωπολιτικών εντάσεων και της «βουτιάς» της τιμής του πετρελαίου, ενώ ισχυρές πιέσεις δέχθηκε και ο τεχνολογικός κλάδος μετά την πτώση της μετοχής της Apple κάτω και από τα 100 δολάρια, όπως σημειώνει το euro2day.gr.

Ο δείκτης Dow Jones, που μετά τη δημοσιοποίηση των πρακτικών της Fed έφθασε να χάνει έως και 325 μονάδες, έκλεισε με πτώση 1,47% ή 251 μονάδων στις 16.906 μονάδες -κάτω από τις 17.000 μονάδες για πρώτη φορά από τον Οκτώβριο-, ο δείκτης S&P 500 υποχώρησε κατά 1,31% στις 1.990 μονάδες και κατά 1,14% ο δείκτης Nasdaq στις 4.835 μονάδες.

Το ξημέρωμα της Τετάρτης έφερε αρνητικές ειδήσεις από την Ασία, μετά την ανακοίνωση της Βόρειας Κορέας για επιτυχή δοκιμή της πρώτης βόμβας υδρογόνου της.

Παράλληλα, η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας άφησε το γουάν να διολισθήσει σε ακόμα χαμηλότερο επίπεδο, εγείροντας για μια ακόμα φορά ανησυχίες ότι η κινεζική οικονομία μπορεί να βρίσκεται σε χειρότερη κατάσταση απ’ όσο υπολογίζουν οι οικονομολόγοι.

Την ίδια ώρα, παραμένει τεταμένο το κλίμα στις σχέσεις Σαουδικής Αραβίας και Ιράν, γεγονός που καθιστά ακόμα πιο απίθανο το ενδεχόμενο συνεργασίας μεταξύ των χωρών του ΟΠΕΚ προκειμένου να μειωθεί η παραγωγή πετρελαίου ώστε να ομαλοποιηθούν οι τιμές σε μια υπερκορεσμένη αγορά.

Αποτέλεσμα, οι τιμές του πετρελαίου να υποχωρήσουν χθες πάνω από 6%, καταγράφοντας νέο χαμηλό 11 ετών, με το Brent να διολισθαίνει στα 34,22 δολάρια το βαρέλι (-6,18%) και το αμερικανικό αργό να κινείται στα 33,92 δολάρια (-5,87%).

Στον αντίποδα, ο χρυσός ενισχύθηκε κατά 1,45%, στα 1.094 δολάρια η ουγκιά, ενώ το δολάριο κινείται σε υψηλό ενός μήνα έναντι ενός καλαθιού νομισμάτων.

Το κλίμα επιδεινώθηκε μετά τη δημοσιοποίηση των πρακτικών της Fed, που έδειξαν ότι ορισμένοι αξιωματούχοι της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας ήταν επιφυλακτικοί για την αύξηση των επιτοκίων, λόγω των ανησυχιών τους για την πορεία του πληθωρισμού. Τα πρακτικά έδειξαν πως ορισμένα στελέχη της Fed, αν και η απόφαση ήταν ομόφωνη, εξέφρασαν ανησυχία για την πορεία του πληθωρισμού. Επίσης, τα πρακτικά έδειξαν πως σταδιακά θα υπάρξουν και άλλες αυξήσεις επιτοκίων.

Οι επενδυτές ανησυχούν για τον ρυθμό της αύξησης των επιτοκίων στις ΗΠΑ, αλλά και για τις υπερτιμημένες αποτιμήσεις εταιρειών, σε μια περίοδο που οι προοπτικές για την εταιρική κερδοφορία δεν είναι οι καλύτερες.

Λίγο νωρίτερα, ανακοινώθηκαν στοιχεία για την απασχόληση, που έδειξαν ότι οι ιδιώτες εργοδότες δημιούργησαν 257.000 θέσεις εργασίας, αριθμός πολύ μεγαλύτερος από τις 192.000 θέσεις που προέβλεπαν οι αναλυτές. Παράλληλα, τα στοιχεία για το εμπορικό ισοζύγιο έδειξαν ότι το έλλειμμα περιορίστηκε τον Νοέμβριο κατά 5% στα 42,4 δις. δολάρια.

Ωστόσο, οι επενδυτές προτίμησαν να αγνοήσουν αυτά τα στοιχεία, και η προσοχή τους παρέμεινε επικεντρωμένη στις διεθνείς εξελίξεις.

Η μετοχή της Apple υποχωρούσε έως και 4,5% μετά το δημοσίευμα που έφερε την εταιρεία να σχεδιάζει μείωση της παραγωγής των iPhones αυτό το τρίμηνο, ενώ ο πρόεδρος της Casio Computer δήλωσε πως η εταιρεία απειλεί να «επισκιάσει» την Apple με τα νέα μοντέλα smartwatch της.

Η ανησυχία για την πορεία της κινεζικής οικονομίας, τις γεωπολιτικές εξελίξεις, αλλά και η «βουτιά» της τιμής του πετρελαίου επέφεραν βαριές απώλειες και για τις ευρωαγορές, με τον δείκτη FTSEurofirst 300 να υποχωρεί στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών εβδομάδων. Πλήγμα δέχθηκε και ο κλάδος της τεχνολογίας, λόγω της Apple.

Πηγή: ΑΠΕ, skai.gr, euro2day.gr