Δεν προβλέπονται μειώσεις σε κύριες και επικουρικές στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης

Καμία μείωση σε κύριες και επικουρικές συντάξεις δεν περιλαμβάνει το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό όπως αυτό παρουσιάζεται σήμερα από τον Υπουργό Εργασίας στους πολιτικούς αρχηγούς και αποτελεί την ελληνική πρόταση για τη ασφαλιστική μεταρρύθμιση.

Το κείμενο αποτελείται από 170 σελίδες, δεν διαθέτει ποσοστικοποιήσεις ενώ προβλέπει τη δημιουργία ενός μόνο ταμείου με την ενοποίηση και την κατάργηση των υπολοίπων. Η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος μετατρέπεται σε ρήτρα βιωσιμότητας ενώ δεν υπάρχουν μειώσεις στις κύριες συντάξεις κάτι όμως που δεν θα ισχύει για τους νέους συνταξιούχους.

Σε ό,τι αφορά τις επικουρικές δεν προβλέπονται μειώσεις, ωστόσο όμως θα υπάρξει αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών κοντά στο 1,5% και τα ελλείμματα θα καλυφθούν με 2 δισ. ευρώ από τα αποθεματικά του ΕΤΕΑ. Σχετικά με τα πλαφόν στις απλές συντάξεις σύμφωνα με πληροφορίες του Mega για μια κύρια σύνταξη θα είναι 2.200 ευρώ ή 2.300 ευρώ και για τις πολλαπλές τα 3.000 ευρώ.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμες πηγές από το υπουργείο Εργασίας, οι θεσμοί έχουν σε γενικές γραμμές αποδεχθεί το κείμενο ωστόσο υπάρχουν ορισμένα “αγκάθια” στο θέμα της αύξησης των εισφορών και στο ποσοστό αναπλήρωσης και όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά ένας από τους τέσσερις του κουαρτέτου διαφωνεί με την παραπάνω πρόταση. Το ασφαλιστικό νομοσχέδιο αναμένεται να έρθει στη Βουλή το επόμενο δεκαήμερο και να ψηφιστεί μέχρι το τέλος Ιανουαρίου.