Φόλκερ Χελμάγερ, Γερμανός οικονομικός αναλυτής: Οι δημοσιονομικές προσαρμογές που έγιναν στην Ελλάδα δεν έχουν προηγούμενο

Ο Γερμανός οικονομικός αναλυτής Φόλκερ Χέλμαγερ, που παρακολουθεί την ελληνική κρίση από την αρχή της, δηλώνει αισιόδοξος για τις εξελίξεις της οικονομίας στην Ελλάδα .

Ο κ. Χέλμαγερ προβλέπει ότι θα υπάρχει μια τεχνική παράταση των μέχρι τα μέσα ή τα τέλη Ιανουαρίου προκείμενου να εκταμιευθεί η δόση του 1,8 δις ευρώ. Θεωρεί ότι αντικείμενο της κόντρας είναι η προσπάθεια της κυβέρνησης να αποφύγει νέες περικοπές στον προϋπολογισμό και τις συντάξεις. Πιστεύει όμως; ότι θα επιτευχθεί συμβιβασμός γιατί :« Η διαδικασία ανάκαμψης κύλησε καλύτερα από ότι περίμενε η τρόικα».

Ο Γερμανός αναλυτής τονίζει ότι θα πρέπει να υπάρχει σεβασμός για τις επιδόσεις της Ελλάδας και την πολιτική των μεταρρυθμίσεων στην οποία υποχρεώθηκε:« Υπάρχει κανόνας της οικονομίας που λέει ότι στο πλαίσιο διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων η δημοσιονομική προσαρμογή δεν πρέπει να ξεπερνά το 1 με 2 % επί του ΑΕΠ ετησίως. Στην Ελλάδα η δημοσιονομική προσαρμογή κινήθηκε τα τελευταία χρόνια στο 4 με 5 % επί του ΑΕΠ. Αυτό δεν έχει ιστορικό προηγούμενο και αξίζει το σεβασμό μας».

Ο κ. Χέλμαγερ πιστεύει ότι το ΔΝΤ πρέπει να φύγει από την Ελλάδα αλλά και ότι η χώρα πρέπει να αξιοποιήσει την τεχνογνωσία του ταμείου για να ολοκληρώσει τις μεταρρυθμίσεις και ότι μόνο έτσι  θα ολοκληρωθεί το success story της χώρας για να δοθούν προοπτικές στους νέους πολίτες.

Τέλος, επισημαίνει ότι οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ τρομάζουν τις αγορές καθώς το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αμφισβητεί το σύνολο των μεταρρυθμίσεων και ότι προτίθεται να πάρει μια σειρά διακοσμητικών μέτρων χωρίς ουσιαστικό αντίκρισμα. «Παίζουν με τη φωτιά. Και η φωτιά αυτή θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια προσωρινή αποσταθεροποίηση που θα διέκοπτε την ροή κεφαλαίων προς την πραγματική οικονομία».

Πηγή: Γερμανός οικονομικός αναλυτής: Οι δημοσιονομικές προσαρμογές που έγιναν στην Ελλάδα δεν έχουν προηγούμενο | iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/news/181306/germanos-oikonomikos-analytis-oi-dimosionomikes-prosarmoges-poy-eginan-stin-ellada-den#ixzz3KyA88qoI