«Σιωπηλά» ολοκληρώθηκε η σύσκεψη για το Ασφαλιστικό - Με τον νέο χρόνο τα...σπουδαία (upd)

Χωρίς δηλώσεις ολοκληρώθηκε μετά από αρκετή ώρα συνεδρίασης το Κυβερνητικό Συμβούλιο Κοινωνικής Πολιτικής, στο οποίο εξετάστηκαν οι κυβερνητικές προτάσεις για το Ασφαλιστικό εν όψει της έλευσης των δανειστών μέσα στις πρώτες μέρες του νέου χρόνου.

Στο Κυβερνητικό Συμβούλιο συμμετείχε σύσσωμη η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας (Υπουργός Γ. Κατρούγκαλος, αναπληρωτής υπουργός για θέματα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θ. Φωτίου, αναπληρωτής Υπουργός για την Καταπολέμηση της Ανεργίας Ρ. Αντωνοπούλου, Υφυπουργός για θέματα Κοινωνικών Ασφαλίσεων Αν. Πετρόπουλος), η ηγεσία του υπουργείου Υγείας (Υπουργός Αν. Ξάνθος, αναπληρωτής Υπουργός Π. Πολάκης), ο Υπουργός Παιδείας Ν. Φίλης και ο Υπουργός Πολιτισμού Αρ. Μπαλτάς.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης έγινε απολογισμός της κυβερνητικής δράσης το 2015 , ενώ συζητήθηκαν και οι εκκρεμότητες του 2016. Επί τάπητος, τέθηκε η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών ή όποια άλλη λύση χρειάζεται να βρεθεί για να μην υπάρξουν περικοπές στις κύριες συντάξεις. Συζητήθηκε επίσης η εθνική σύνταξη, το ποσοστό αναπλήρωσης στις καταβαλλόμενες συντάξεις και η ενοποίηση των ταμείων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της αντιπροεδρίας της κυβέρνησης, οι επιμέρους πολιτικές που έχουν αποφασιστεί και υλοποιούνται στο πλαίσιο του ΚΥΣΚΟΙΠ στα πεδία της Κοινωνικής Αλληλεγγύης και της Καταπολέμησης της Ανθρωπιστικής Κρίσης, της Απασχόλησης και της Κοινωνικής Οικονομίας, της Υγείας και της Πρόνοιας, της Παιδείας και του Πολιτισμού, καθώς και όσες θα ακολουθήσουν, εντάσσονται σε μία συνολική στρατηγική για την ανταπόκριση στις πιεστικές κοινωνικές ανάγκες στις σημερινές συνθήκες.

Όπως χαρακτηριστικά γράφει η εφημερίδα «Τα Νέα», το Μαξίμου ετοιμάζεται για μια επίπονη και μακρά διαδικασία διαπραγμάτευσης γνωρίζοντας ότι τα ανοιχτά θέματα προ του κλεισίματος της αξιολόγησης είναι και τα πιο ευαίσθητα κοινωνικά. Σε ό,τι αφορά στο ασφαλιστικό, η κυβέρνηση επιμένει ότι στόχος της είναι η διατήρηση των κύριων συντάξεων ενώ αντίθετα φαίνεται να προκρίνει την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών σε ποσοστό της τάξης του 1%. Στις τάξεις της κυβέρνησης -σύμφωνα με το ρεπορτάζ- επικρατεί η εκτίμηση ότι θα βρεθεί λύση στο ασφαλιστικό για το οποίο επιζητεί τη διασφάλιση 700 εκατομμυρίων ευρώ και με στόχο να έχει ψηφιστεί περί τις 15 Ιανουαρίου.

Διαμηνύεται πάντως ότι ακόμη και αν η πρόταση της κυβέρνησης για τις εισφορές δεν εισακουστεί από τους δανειστές, το υπουργείο Οικονομικών έχει προετοιμαστεί για εναλλακτικό σχέδιο επιβολής ενός μικρού φόρου στις τραπεζικές συναλλαγές άνω των 1.000 ευρώ. Σύμφωνα με πηγές κυβερνητικές πηγές, τις οποίες επικαλείται η εφημερίδα, ο φόρος αυτός, αν τελικά γίνει αποδεκτός, δεν θα αφορά τις καθημερινές μικροσυναλλαγές των 50, 100 ή 200 ευρώ.

Όπως χαρακτηριστικά μετέδωσε το MEGA, η πρόταση της Αθήνας για το ασφαλιστικό έχει σε κάθε περίπτωση «κλειδώσει» και τις επόμενες μέρες αναμένεται να παραδοθεί στους δανειστές ενώ το πρώτο ραντεβού του 2016 του Γ. Κατρούγκαλου με τους εκπροσώπους των δανειστών έχει προγραμματιστεί για τις 8 Ιανουαρίου.

Παράλληλα, όπως σημειώνουν «Τα Νέα», η κυβέρνηση δεν φαίνεται εύκολο να απαλλαγεί από τους πονοκεφάλους που προκαλεί το ζήτημα με τα κόκκινα δάνεια ενώ ανώτατη πηγή του υπουργείου Οικονομικών που επικαλείται η εφημερίδα δεν κρύβει ότι υπάρχει ανησυχία και για τις τρεις κατηγορίες των δανείων, δηλαδή για τα στεγαστικά, τα καταναλωτικά και αυτά των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Πάντως η ίδια πηγή διευκρινίζει ότι υπάρχουν κενά στη διαπραγμάτευση που θα πρέπει αμέσως να καλυφθούν ούτως ώστε να αποτραπούν περιπτώσεις όπως π.χ. ένας μικρομεσαίος επιχειρηματίας να χάσει το σπίτι του επειδή το έβαλε ως εγγύηση για τη λήψη επιχειρηματικού δανείου.

Πηγές: tanea.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ, skai.gr