Στα ύψη το χρηματιστήριο της Τζαμάικα

Σύμφωνα με το Bloomberg, εν μέσω μέτριων αποδόσεων από τα πιο γνωστά χρηματιστήρια του κόσμου ξένων επενδύσεων, ισχυρότερων ασφαλιστικών δικλείδων για τους επενδυτές και μιας οικονομίας που ανακάμπτει, το χρηματιστήριο της Τζαμάικα εμφάνισε άνοδο άνω του 80% το έτος που τελειώνει.

Αν και ο δείκτης αναφοράς του χρηματιστηρίου έπεσε κατά 5% το περασμένο έτος και 13% το 2013, οι επενδυτές θα έπρεπε να του δώσουν ιδιαίτερη προσοχή, σύμφωνα με τον Carl Bennett, αντιπρόεδρο επενδυτικών σχέσεων στην Bank of New York Mellon: «Έχω πραγματικά εντυπωσιαστεί με όσα έχουν κάνει για να προσελκύσουν κεφάλαια στην αγορά», τόνισε, αναφερόμενος στα νέα μέτρα που έχουν στόχο να αντιπαλέψουν το insider trading και τη χειραγώγηση της αγοράς.

Με τις προβλέψεις για οικονομική ανάπτυξη να επιταχύνονται για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, αγγίζοντας το 1,4% για το 2015, το νησί της Καραϊβικής με πληθυσμό 2,8 εκατ. ανθρώπους βγαίνει σιγά σιγά από την ύφεση, τη στιγμή που αντιμετωπίζει ένα από τα μεγαλύτερα βάρη χρέους στον κόσμο, σύμφωνα με το euro2day.

Η κυβέρνηση έχει αναδιαρθρώσει τα τοπικά ομόλογα δύο φορές από το 2010, ενώ δέχθηκε το 2013 ένα πακέτο χρηματοδότησης κυρίως από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Αυτό δεν εμπόδισε μεμονωμένους Τζαμαϊκανούς και θεσμικούς επενδυτές να ρίξουν μεγάλα χρηματικά ποσά στα τοπικά χρηματιστήρια φέτος, σύμφωνα με τον Jovano Johnson, trader μετοχών στην Mayberry Investments.

jamaica