Σταθερός ο ΕΝΦΙΑ και το 2015

Τρόπο να εφαρμόσει,… χωρίς να εφαρμόσει άμεσα την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που προβλέπει επανεκτίμηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων και αναπροσαρμογή του ΕΝΦΙΑ σε αυτές φέρεται να βρήκε το οικονομικό επιτελείο.

Σύμφωνα μάλιστα με ορισμένες πληροφορίες στις προτάσεις που έχουν αποσταλεί προς την τρόικα περιλαμβάνονται σαφώς προβλέψεις ότι οι εισπράξεις από τον  ΕΝΦΙΑ θα κινηθούν στα ίδια επίπεδα και το 2015.

Φαίνεται λοιπόν ότι ο τρόπος που βρήκε το οικονομικό επιτελείο να διαβεβαιώσει την τρόικα ότι δεν θα επηρεαστούν  τα δημοσιονομικά έσοδα από τυχόν μείωση του ΕΝΦΙΑ το 2015 είναι ότι ο ΕΝΦΙΑ της επόμενης χρονιάς θα υπολογιστεί με βάση τις αντικειμενικές αξίες που ισχύουν την 1η Ιανουαρίου 2015 και οι οποίες θα είναι ίδιες με σήμερα.

Αυτό γίνεται μέσω της πρόβλεψης του φόρου που επιβάλλεται με βάση τα δικαιώματα σε ακίνητα που έχουν οι φορολογούμενοι στην κατοχή τους την 1η Ιανουαρίου κάθε έτους.

Η εφαρμογή της απόφασης του ΣτΕ θα προχωρήσει, όπως άλλωστε ζητά και η τρόικα, και θα τεθεί σε ισχύ εντός εξαμήνου  δηλαδή περίπου στα μέσα Μαϊου.

Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Οικονομικών έχει εκτιμήσει ότι θα έχει έσοδα από τον ΕΝΦΙΑ φέτος περίπου 2,6 δισεκατομμύρια ευρώ.