Επτά επενδυτικοί κολοσσοί με κέρδη δισ.$ πλήρωσαν φόρο 31 εκ.$ στη Βρετανία

Μόλις 31 εκατ. δολάρια σε εταιρικό φόρο πλήρωσαν στη Βρετανία το 2014 επτά από τις μεγαλύτερες επενδυτικές τράπεζες που δραστηριοποιούνται στο Λονδίνο. Σύμφωνα με το Reuters, τα ιδρύματα πλήρωσαν ελάχιστο ή και καθόλου φόρο παρότι ανακοίνωσαν κέρδη δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Πέντε από τις τράπεζες, οι JP Morgan, Bank of America Merrill Lynch, Deutsche Bank, Nomura Holding και Morgan Stanley, ανέφεραν πως οι κύριοι βραχίονές τους στη Βρετανία δεν πλήρωσαν καθόλου εταιρικό φόρο. Οι επτά τράπεζες, που περιλαμβάνουν και τις Goldman Sachs και UBS, χρησιμοποίησαν φοροαπαλλαγές και φορολογικές ζημιές που σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια της τραπεζικής κρίσης ώστε να μειώσουν τους φόρους τους, όπως αναφέρει το euro2day.gr

Επιπλέον, τα στοιχεία που επικαλείται το πρακτορείο καταδεικνύουν πως κάποιες από τις τράπεζες αυτές δεν πλήρωσαν φόρο γιατί ανακοίνωσαν απώλειες στο Λονδίνο, τη στιγμή που εμφάνισαν κέρδη σε πολύ μικρότερες θυγατρικές.

Τα στοιχεία αυτά προέκυψαν διότι οι κανονισμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίοι άλλαξαν το 2013, απαιτούν από τις τράπεζες να δημοσιοποιούν τα κέρδη και τις φοροαπαλλαγές τους ανά χώρα.

Στο μεταξύ, η βρετανική κυβέρνηση υποστηρίζει πως ηγείται μιας διεθνούς προσπάθειας προκειμένου να διασφαλιστεί πως οι εταιρίες πληρώνουν τους φόρους που τους αναλογούν, κυρίως μετά τη δημόσια οργή τα τελευταία χρόνια για το γεγονός ότι εταιρίες όπως οι Google και Starbucks μεταφέρουν τα κέρδη τους έξω από τη Βρετανία για να αποφύγουν τη φορολόγηση.