Η ώρα του ΟΛΠ...

Ξεκινά σήμερα η διαδικασία ιδιωτικοποίησης του ΟΛΠ, κατά την οποία αναμένεται μέχρι αργά το απόγευμα, όπως σημειώνει η naftemporiki.gr, να έχουν κατατεθεί στο Λονδίνο οι δεσμευτικές προσφορές για το 51% συν 16% των μετοχών του ΟΛΠ.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, η πλευρά του ΤΑΙΠΕΔ αναμένει από την κινεζική Cosco να καταθέσει οπωσδήποτε προσφορά, όπως άλλωστε έχει δεσμευτεί κατ’ επανάληψη στο παρελθόν η κινεζική κυβέρνηση, ενώ, παρά την ανησυχία των τελευταίων εβδομάδων, στο ελληνικό στρατόπεδο υπάρχει αισιοδοξία ότι στον διαγωνισμό τελικά θα συμμετάσχει και η θυγατρική της Maersk, η APM Terminal.

Για την τιμή επίσημες εκτιμήσεις δεν γίνονται, αλλά στην κυβέρνηση αναμένουν για το 67% των μετοχών του ΟΛΠ ΟΛΠ+4,33% οι προσφορές να κυμανθούν ανάμεσα στα 350 και τα 400 εκατ. ευρώ.

Στόχος της κυβέρνησης, όπως εκφράζεται από το Ταμείο, είναι να αλλάξει σταδιακά το πρόσωπο του πρώτου λιμανιού της χώρας, ώστε και τουριστικό προορισμό να αποτελέσει στην περιοχή του επιβατικού λιμανιού και κέντρο διαμετακόμισης με βάση το εμπορικό λιμάνι, αλλά και ισχυρή βιομηχανία να αναπτυχθεί με επίκεντρο τη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη.

Η εφημερίδα σημειώνει ότι αν σήμερα η διαδικασία είναι επιτυχημένη, θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα ακολουθήσει η ιδιωτικοποίηση του Θριάσιου Πεδίου, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ και το λιμάνι της Θεσσαλονίκης.

Το Μαξίμου προσδοκά τη μετατροπή της χώρας μας σε κέντρο διαμετακόμισης με ισχυρή ναυπηγική βιομηχανία αλλά και κέντρο συναρμολόγησης προϊόντων που μπορούν να δημιουργήσουν έσοδα για την ελληνική οικονομία που θα ισοδυναμούν με τις δόσεις αποπληρωμής του χρέους.

Η σύμβαση της ιδιωτικοποίησης του ΟΛΠ προβλέπει επενδύσεις ύψους 300 εκατ. ευρώ την πρώτη πενταετία και επιπλέον 50 εκατ. ευρώ στη συνέχεια.

Επενδύσεις σχεδιάζεται να γίνουν στην κρουαζιέρα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον να έχει δείξει ο μεγαλύτερος όμιλος κρουαζιέρας στον κόσμο, η Carnival.

Τίποτα από τα παραπάνω δεν “διασκεδάζει” τις ανησυχίες των εργαζομένων, οι οποίοι “υποδέχονται” τη σημερινή διαδικασία ιδιωτικοποίησης με 24ωρη πανελλαδική απεργία των λιμενεργατών, οι οποίοι θα συγκεντρωθούν σήμερα στις 11.30 στην πλατεία Κλαυθμώνος και θα πραγματοποιήσουν πορεία προς το ΤΑΙΠΕΔ.

Οι λιμενεργάτες ζητούν να αποσυρθούν οι δύο διαγωνισμοί και να γίνει ουσιαστικός διάλογος, με τη συμμετοχή κυβέρνησης, περιφερειακής και τοπικής αυτοδιοίκησης, πολιτικών κομμάτων και παραγωγικών φορέων.

Στην κινητοποίηση θα συμμετάσχουν με τρίωρη στάση εργασίας και οι συνδικαλιστικές οργανώσεις της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών (ΠΟΣ).