"Παράθυρο" για επιπρόσθετα MοU στο μέλλον ανοίγει ο Βλ. Ντομπρόσβσκις

Τέλος στα σενάρια περί Grexit βάζει ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις, μιλώντας στο γερμανικό πρακτορείο MNI και το Εuro2day ωστόσο όμως ανοίγει παράθυρο για επιπρόσθετα Μemoranda of Understading (MoU) στο μέλλον, καθώς η Ε.Ε. θέλει να διασφαλίσει ότι η χώρα μας θα συνεχίσει τη δημοσιονομική προσαρμογή μέχρι τέλους. Ο κ. Ντομπρόβσκις αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξει καθυστέρηση στην πρώτη αξιολόγηση, πέρα από τα μέσα του Φεβρουαρίου και μιλά για αποκατάσταση της εμπιστοσύνης της Κομισιόν και της Ε.Ε. προς την κυβέρνηση Τσίπρα.

Παρά τα όσα ακούγονται τις τελευταίες μέρες από υψηλά ιστάμενους αξιωματούχους της Ε.Ε. -που απαντούσαν εμμέσως πλην σαφώς στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα- ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ επιβάλλεται νομικά, ο κ. Ντομπρόβσκις ξεκαθαρίζει ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να επιβάλει στο Ταμείο την συμμετοχή του σε τρίτο ελληνικό πρόγραμμα και ότι το Δ.Σ. του ΔΝΤ θα αποφασίσει. Παράλληλα αφήνει να εννοηθεί ότι εάν ΔΝΤ και Ε.Ε. δεν τα βρουν στην βιωσιμότητα του χρέους και στον τρόπο επίλυσης του, οι χώρες μέλη του ευρώ είναι που στο τέλος θα αποφασίσουν τί πρόταση θα υιοθετηθεί. Με αυτό τον τρόπο, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, δεν αποκλείει μια ευρωπαϊκή λύση, εάν το ΔΝΤ επιμείνει σε ακραίες επιλογές τις οποίες κάποιες χώρες μέλη δεν θα μπορούσαν να περάσουν από τα κοινοβούλια τους.

Ο κ. Ντομπρόβσκις όταν ρωτήθηκε για το εάν προκαλεί ανησυχία η ισχνή πλειοψηφία της κυβέρνησης ενόψει της κρίσιμης ψηφοφορίας για μια σειρά από αντιλαϊκά μέτρα και κυρίως για το ασφαλιστικό, εμφανίζεται «διαλλακτικός» λέγοντας ότι εάν η ελληνική κυβέρνηση φέρει αντίμετρα του ιδίου κόστους τότε οι δανειστές θα τα εξετάσουν.

Επιπλέον αναφέρει ξεκάθαρα ότι δεν υπάρχει μια λύση για το ασφαλιστικό και ότι ήδη οι δανειστές και οι ελληνικές αρχές εργάζονται από κοινού πάνω σε διάφορα μοντέλα για να δουν πιο είναι το καλύτερο. Παράλληλα απορρίπτει την εναλλακτική για αύξηση των εισφορών, ενώ αναφέρει ότι οι δημοσιονομικές επιπτώσεις από το μεταναστευτικό θα εξεταστούν μεν, δεν υπάρχει όμως ευθεία σύνδεση τους με το ελληνικό πρόγραμμα.