Κληρώνει για τις αποδείξεις με κέρδη έως 10.000 ευρώ

Από το μοντέλο της Πορτογαλίας, στης Σλοβενίας και της Μάλτας

της Έλενας Λάσκαρη

Πέρυσι τέτοια εποχή, στο υπουργείο Οικονομικών συζητούσαν το πορτογαλικό μοντέλο για τις αποδείξεις. Εναν χρόνο μετά, οι αλλαγές στο σύστημα συλλογής αποδείξεων έρχονται και πάλι στο προσκήνιο, αυτή τη φορά με πρότυπο το μοντέλο της Σλοβενίας και της Μάλτας.

Οι διαφορές δεν είναι μεγάλες. Στην Πορτογαλία ο τυχερός φορολογούμενος, του οποίου η απόδειξη θα κληρωθεί από τη Φορολογική Διοίκηση, μπορεί να κερδίσει αυτοκίνητα ή μετρητά, στη Σλοβενία και τη Μάλτα το υπουργείο Οικονομικών μοιράζει κάθε μήνα μόνο μετρητά σε όσους έχουν τις τυχερές αποδείξεις.

Παρότι το σχέδιο δεν είναι καινούργιο και έχει πολλές φορές εξεταστεί στο πλαίσιο παλαιότερων αποτυχημένων προσπαθειών πάταξης της φοροδιαφυγής με κίνητρα συλλογής αποδείξεων, πηγές του υπουργείου Οικονομικών διαβεβαιώνουν ότι αυτή τη φορά είμαστε ένα βήμα πριν από την υλοποίησή του.

Μάλιστα, πηγές της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ) τονίζουν ότι το νέο σύστημα δεν αποκλείεται – αν προλάβουν – να εφαρμοστεί πιλοτικά λίγο πριν από τα Χριστούγεννα. Για την οργάνωση του νέου μοντέλου έχει προγραμματιστεί αύριο ευρεία σύσκεψη με στελέχη της ΓΓΔΕ, ενώ σχεδιάζεται η κατάργηση του ισχύοντος συστήματος συλλογής αποδείξεων από το 2015.

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

Διαβάστε τη συνέχεια:

http://www.tanea.gr/news/economy/article/5185911/klhrwnei-gia-tis-apodeikseis-me-kerdh-ews-10-000-eyrw/