Έφτασε το μήνυμα-Η Τρόικα τραβάει το σκοινί

Μετά από ένα τριήμερο αναμονής της απάντησης των δανειστών στις προτάσεις της ελληνικής Κυβέρνησης, το απαντητικό e-mail της Τρόικας εστάλη τα ξημερώματα της Τετάρτης.

Όπως είπε ο κ. Πρωτόπαπας στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του Mega, η αποστολή της απάντησης οφείλεται κυρίως στις επαφές που είχαν τις δύο τελευταίες μέρες και ιδίως χθες  ο Αντώνης Σαμαράς και ο Ευάγγελος Βενιζέλος (βρίσκεται στις Βρυξέλες για τη Σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ) με Ευρωπαίους αξιωματούχους.

Οι δανειστές επεξεργάζονταν τη δέσμη μέτρων που η Κυβέρνηση απέστειλε το Σάββατο, προκειμένου να επιστρέψει η Τρόικα στην Αθήνα και να ξεμπλοκάρει το ζήτημα της αξιολόγησης.

Η Κυβέρνηση αναγκάστηκε να αποδεχτεί επιβολή μέτρων όπως η αύξηση του χαμηλού ΦΠΑ και η κατάργηση της μείωσης της εισφοράς αλληλεγγύης, που προκάλεσαν ήδη αντιδράσεις στην κοινή γνώμη και τους επαγγελματίες, αναμένοντας μια καθαρή απάντηση από την Τρόικα.

Μήνυμα, άλλωστε ότι η ελληνική πλευρά έχει εξαντλήσει όλα τα περιθώρια επιβολής μέτρων και δεν διατίθενται σε ενδώσει σε “παράλογες πιέσεις” έστειλε χθες και ο Πρωθυπουργός, με αφορμή την ομιλία του στο Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο, τονίζοντας ότι «είμαστε στο τέλος του 2014 και κανείς δεν έχει το δικαίωμα να μας φέρεται όπως φερόταν 2,5 ή 4 χρόνια πριν, όταν τα πάντα κατέρρεαν».

Οι  δανειστές, ωστόσο, αμφισβητούν την ευστοχία και την αποτελεσματικότητα των μέτρων που προτείνονται από την ελληνική πλευρά. Ζητούν από την ελληνική Κυβέρνηση διευκρινίσεις για τα εισπρακτικά μέτρα για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού και ρητές δεσμεύσεις για τα διαρθρωτικά μέτρα που θεωρούν ότι πρέπει να ληφθούν.

Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, μετά από τηλεδιάσκεψη που είχαν τα μέλη της Τρόικας μέχρι αργά χθες το βράδυ, Αθήνα και Βρυξέλες ήταν σε επικοινωνία για να καθοριστεί η ημερομηνία επιστροφής της Τρόικας στην Αθήνα (ίσως και το Σάββατο), αλλά η νέα εμπλοκή προήλθε και πάλι από το ΔΝΤ, που εμμένει στην αδιάλλακτη στάση του.

Έτσι. ούτε στο απαντητικό e-mail ορίζεται ημερομηνία επιστροφής. Αντιθέτως, πριν την επάνοδό της στην Αθήνα, η Τρόικα ζητά νέο γύρο συζητήσεων επί των τεχνικών θεμάτων, εντείνοντας την αγωνία και αυξάνοντας τον εκνευρισμό στο κυβερνητικό στρατόπεδο, που ελπίζει πλέον μόνο  σε πολιτική λύση.

Στην απάντησή της η Τρόικα θέτει προς την ελληνική Κυβέρνηση τρία σενάρια: α) την παραπομπή της λήψης αποφάσεων στην Σύνοδο της 8ης Δεκεμβρίου, που, όμως, δεν είναι αρμόδια για να λάβει τέτοιες αποφάσεις, β) την παραπομπή της απόφασης για τεχνική παράταση ενός χρόνου στο EuroGroup, διάστημα που η ελληνική Κυβέρνηση φαίνεται διατεθειμένη να αποδεχτεί και γ) το ενδεχόμενο μεγαλύτερης παράτασης (πιθανόν εξάμηνης), που η Κυβέρνηση, σύμφωνα με όσα διαρρέονται δεν συζητά.

Νεότερες πληροφορίες κάνουν λόγο για τηλεδιάσκεψη μέσα στη μέρα μεταξύ Κυβέρνησης και Τρόικας.