Τηλεδιάσκεψη του Euro Working Group για το τελικό ok στα νέα προαπαιτούμενα

Συνεδριάζει το Euro Working Group δια μέσου τηλεδιάσκεψης το βράδυ της Παρασκευής προκειμένου να εξετάσει την, μέχρι τώρα, πρόοδο στις διαπραγματεύσεις Αθήνας – δανειστών για το δεύτερο πακέτο με τα προαπαιτούμενα. Την ίδια ώρα συνεχίζεται με αμείωτη ένταση η διαβούλευση, σε μεγάλο ξενοδοχείο της Αθήνας, ανάμεσα στους εκπροσώπους του κουαρτέτου των δανειστών και τον Υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον Υπουργό Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη με κύριο θέμα το τι μέλλει γενέσθαι με τα «κόκκινα» δάνεια και κυρίως τον ενδεχόμενο αυτά να «περάσουν», αρχής γενομένης από τα επιχειρηματικά στον έλεγχο μη τραπεζικών εταιρειών – funds.

Πρόκειται για τον τελευταίο σκόπελο πριν ανοίξει η πρόσβαση στην υποδόση του 1 δισεκατομμυρίου ευρώ, καθώς επιτεύχθηκε συμφωνία για τον ΑΔΜΗΕ, το ιδιοκτησιακό του καθεστώς και το μάνατζμεντ, και για τον νέο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων, ενώ έκλεισαν και τα ζητήματα για τα φορολογικά και την ανεξαρτησία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.

«Είμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία» έλεγαν πηγές του υπουργείου Οικονομικών μετά την ολοκλήρωση της πρωινής συνάντησης την Παρασκευή, των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών με τους εκπροσώπους των δανειστών, η οποία διακόπηκε προκειμένου να εργαστούν τα τεχνικά κλιμάκια και συνεχίζεται εκ νέου μετά τις 17:00 το απόγευμα. «Κλείνουν όλα καλά με τρόπο που γίνεται δεκτός και από τις δυο πλευρές και που είναι πολιτικά διαχειρίσιμος από την κυβέρνηση», συμπλήρωναν κύκλοι με γνώση των εξελίξεων.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες σε μεγάλο βαθμό η συμφωνία έχει κλείσει. Ωστόσο, όπως διευκρίνιζαν πηγές του υπουργείου Οικονομικών, το νομοσχέδιο δεν αναμένεται να κατατεθεί απόψε.

Οι δανειστές δέχονται προς το παρόν να επιτρέπεται η πώληση μόνο μεγάλων επιχειρηματικών δανείων και το ζήτημα για στεγαστικά, καταναλωτικά και δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων να επανεξεταστεί τον Ιανουάριο, στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης. Άλλωστε, τα μεγάλα επιχειρηματικά είναι και το κύριο βαρίδι των τραπεζών, οπότε επείγει η διαχείρισή τους.

Όπως έλεγε στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, επιβεβαιώνοντας τις παραπάνω πληροφορίες, για τα κόκκινα στεγαστικά δάνεια και τα κόκκινα δάνεια των μικρομεσαίων επιχειρήσεων θα υπάρξει νέα ρύθμιση, η οποία θα έρθει στην πρώτη αξιολόγηση του Ιανουαρίου. Κόκκινη γραμμή πάντως της κυβέρνησης αποτελεί η απόλυτη προστασία δανείων που είναι συνδεδεμένα με την κύρια και μοναδική κατοικία του δανειολήπτη είτε πρόκειται για στεγαστικό, είτε για επιχειρηματικό δάνειο μικρομεσαίου επιχειρηματία. Με αυτή την γραμμή φέρονται να συμφωνούν και οι τράπεζες. Σύμφωνα με αναλυτές, τελικά αυτό σημαίνει ότι θα υπάρξουν πωλήσεις και στεγαστικών και καταναλωτικών και δανείων μικρομεσαίων επιχειρήσεων όταν ο δανειολήπτης πχ κατέχει περισσότερα τους ενός σπίτια.

Σε κάθε περίπτωση αυτό θα καταστεί σαφές τους πρώτους μήνες του 2016 όταν ανοίξει και το επίσης ακανθώδες ζήτημα του Ασφαλιστικού, με τους δανειστές μεταξύ άλλων να επαναφέρουν αιφνιδιαστικά το ζήτημα των 20 ετών εργασίας για την εξασφάλιση της κατώτατης σύνταξης, και να δείχνουν με κάθε τρόπο την επιφύλαξη τους για την αύξηση των εισφορών προκειμένου να σωθούν από νέο ψαλίδι οι κύριες συντάξεις. Υπενθυμίζεται ότι και μέσα στις προτάσεις που παρουσίασε ο κ. Κατρούγκαλο για τις ασφαλιστικές μεταρρυθμίσεις, περιλαμβάνεται ως όριο για χορήγηση κατώτατης σύνταξης η 15ετία, όπως ισχύει και σήμερα, αλλά μέσα σε διαφορετικό πλαίσιο όρων.

Η κυβέρνηση επιδιώκει να πάρει το ok από Βρυξέλλες το νωρίτερο δυνατό έτσι ώστε μέχρι την Τρίτη να έχει φέρει προς ψήφιση το δεύτερο πακέτο προαπαιτουμένων στην Βουλή και να δρομολογηθεί η εκταμίευση της υποδόσης του 1 δισεκατομμυρίου ευρώ και μάλιστα μέχρι την Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου.

Πηγές: naftemporiki.gr, imerisia.gr, in.gr