Αφορολόγητο αποκλειστικά με "πλαστικό χρήμα"

Σύνδεση του αφορολόγητου εισοδήματος με αγορές αποκλειστικά μέσω πιστωτικών καρτών προωθεί το υπουργείο Οικονομικών μέσα στις επόμενες μέρες στη Βουλή.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, το υπουργείο προχωρά στη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών επαγγελματιών και επιχειρήσεων με τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων προκειμένου οι ελεγκτές να έχουν άμεση εικόνα για να τον τζίρο τους.

Επιπλέον, προωθεί τη σύνδεση του αφορολόγητου ποσού εισοδήματος με δαπάνες του φορολογούμενου που θα γίνονται υποχρεωτικά μέσω πιστωτικών καρτών.

Ειδικότερα με σχετική διάταξη θα καταργείται από το 2016 η υποχρέωση των φορολογούμενων να συγκεντρώνουν αποδείξεις για τις δαπάνες που πραγματοποιούν προκειμένου να ωφεληθούν από το αφορολόγητο ποσό των 9.550 ευρώ το οποίο οδηγεί σε έκπτωση φόρου 2.100 ευρώ.

Θα απαιτούνται αποδείξεις ίσες με το 10% του συνολικού εισοδήματος, με μέγιστο όριο 10.500 ευρώ. Μετρούν πάσης φύσεως αποδείξεις, αρκεί οι δαπάνες να έχουν γίνει με πλαστικό χρήμα ή μέσω τράπεζας. Το ίδιο θα ισχύσει και για την έκπτωση των ιατρικών δαπανών.

Από το μέτρο θα εξαιρεθούν ηλικιωμένοι άνω των 75 ή 80 ετών, καθώς και οι κάτοικοι δυσπρόσιτων περιοχών.