Η ώρα της "αναφοράς"...

“Αναφορά” για την πορεία των μεταρρυθμίσεων αλλά και δεσμεύσεις για τα χρονοδιαγράμματα των νέων μέτρων αναμένεται να δώσει σήμερα στις Βρυξέλλες το ελληνικό οικονομικό επιτελείο με επικεφαλής τον Υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, στο πλαίσιο της συνεδρίασης του συμβουλίου των Υπουργών Οικονομικών των κρατών της Ευρωζώνης.

Η συζήτηση για την Ελλάδα στο σημερινό Eurogroup θα είναι σύντομη και «δεν θα υπάρξουν πολιτικά συμπεράσματα», σύμφωνα με αξιωματούχο της Ευρωζώνης που επικαλείται το ΑΠΕ.

Όπως ο ίδιος ανάφερε, θα γίνει μια σύντομη ενημέρωση από τον Έλληνα Υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και από τους εκπροσώπους των θεσμών για τις μεταρρυθμίσεις και τα χρονοδιαγράμματα που θα ακολουθηθούν.

Ο νέος κατάλογος των προαπαιτούμενων περιλαμβάνει 13 μέτρα, τα οποία αφορούν στο ενιαίο μισθολόγιο, την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, την περαιτέρω ανεξαρτητοποίηση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, το νέο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων και τη ρύθμιση για τα κόκκινα δάνεια.

Επιπλέον θα συζητηθεί το νέο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων, με το ελληνικό σχέσιο να φέρει και “γαλλική υπογραφή”, αφού το υπουργείο Οικονομικών έλαβε τεχνική βοήθεια από τους Γάλλους.

Φυσικά το Eurogroup θα συζητήσει και την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, για την πορεία της οποίας θα ενημερώσει η Πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) Ντανιέλ Νουί.

Για το Ασφαλιστικό, όπως σημειώνει το “Πρώτο Θέμα”, οι οιωνοί δεν είναι καλοί, καθώς ο επικεφαλής του κλιμακίου της Κομισιόν Ντέκλαν Κοστέλο, ήδη έβαλε «πάγο» την περασμένη Δευτέρα στα σχέδια Κατρούγκαλου να αυξηθούν οι εργοδοτικές εισφορές αντί να μειωθούν οι συντάξεις.

Το ΔΝΤ επίσης δεν ικανοποιείται με το σχέδιο της κυβέρνησης για μειώσεις «τριών ταχυτήτων» στις συντάξεις και θα αξιώσει μεγαλύτερες και δραστικότερες περικοπές στα ποσοστά αναπλήρωσης – και από τα 800 ή 1.000 ευρώ μόλις το μήνα.

Σύμφωνα με το euro2day.gr, το πιο δύσκολο μέτρο, κρίνεται αυτό των κόκκινων δανείων, όπου θα πρέπει να συμφωνηθεί η νομοθεσία η οποία θα ανοίγει το δρόμο για τη διαχείρισή τους ή την πώληση σε τρίτους.

Η κυβέρνηση φέρεται να επιδιώκει εξαίρεση της πώλησης στεγαστικών δανείων και δανείων μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε ιδιώτες ενώ για τα μεγάλα επιχειρηματικά δάνεια προκρίνει, σύμφωνα με πληροφορίες, την αδειοδότηση των φορέων (διαχείρισης ή πώλησης) από την Τράπεζα της Ελλάδος.

Οι δανειστές φέρονται να ζητούν κάτι παραπάνω…