Στόχος η μηδενική ύφεση -Τα μεσάνυχτα η ψηφοφορία του προϋπολογισμού

Η έκπληξη του προϋπολογισμού του 2016 για μηδενική ύφεση φέτος, κινδυνεύει να μείνει στα χαρτιά. Η Τράπεζα της Ελλάδος, με τη χθεσινή ενδιάμεση έκθεση νομισματικής πολιτικής προβλέπει οριακή ύφεση για το 2015 και όχι μηδενική όπως αποτυπώνεται στον προϋπολογισμό, ενώ θέτει μια σειρά προϋποθέσεων για να επανέλθει η ελληνική οικονομία σε τροχιά ανάκαμψης από το δεύτερο εξάμηνο του 2016 όταν ήδη κάποιοι στο υπουργείο Οικονομικών βλέπουν την ανάπτυξη να βρίσκεται προ των πυλών.

Αν οι διαφορές είναι οριακές, αντί για μηδενική ύφεση δηλαδή, κάτσει η μπίλια στο -0,1% ή στο -0,2% η ζημιά δεν είναι μεγάλη. Το πραγματικά αδύνατο σημείο του προϋπολογισμού του επομένου έτους που αναμένεται να ψηφιστεί σήμερα τα μεσάνυχτα στη Βουλή, είναι για μια ακόμα φορά οι προβλέψεις για τα φορολογικά έσοδα. Αν αστοχήσουν, θα υπάρξουν πιέσεις για πρόσθετα μέτρα. Και στο πολιτικό τοπίο το οποίο έχει διαμορφωθεί, η κυβέρνηση ζορίζεται να περάσει τα μέτρα τα οποία ήδη προβλέπονται από το Μνημόνιο. Αν αρχίσουμε να μιλάμε για πρόσθετα μέτρα, η εικόνα επιβαρύνεται περαιτέρω.

Αλλά δεν βρισκόμαστε ακόμα εκεί. Προς το παρόν, ψηφίζεται σήμερα ένας προϋπολογισμός ο οποίος προβλέπει μηδενική ύφεση και συνολικά μέτρα 5,7 δισ. ευρώ, τα περισσότερα από το σκέλος των φορολογικών εσόδων και τις τσέπες των συνταξιούχων, σύμφωνα με το αναλυτικό ρεπορτάζ του euro2day. Το σύνολο των φορολογικών εσόδων θα φτάσει το 2016, στα 44,766 δισ. ευρώ, από 42,762 δισ. ευρώ φέτος. Το 2015, οι φόροι στην περιουσία εκτιμάται ότι θα διαμορφωθούν σε 2,868 δισ. ευρώ, το επόμενο έτος σε ταμειακή βάση θα φτάσουν τα 3,788 δισ. ευρώ. Ταμειακά λοιπόν, σε ετήσια βάση οι φορολογούμενοι θα πρέπει να πληρώσουν κοντά στο 1 δισ. ευρώ παραπάνω σε σχέση με φέτος για φόρους στην περιουσία.

Βαθύτερα το χέρι στην τσέπη θα μπει και για φόρους εισοδήματος. 12,025 δισ. ευρώ του χρόνου, από 11,842 δισ. ευρώ φέτος ενώ στο μέτωπο του ΦΠΑ εκτιμάται αύξηση εσόδων από τα 13,519 δισ. ευρώ στα 14,376 δισ. ευρώ. Από τα επικείμενα «μαχαίρια» στις δαπάνες του επομένου έτους, ξεχωρίζουν τα 1,113 δισ. ευρώ εξοικονομήσεων από «εισφορές και λοιπές παροχές Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης» στα οποία έρχονται να προστεθούν εξοικονομήσεις επιπλέον 538 εκατ. ευρώ από «συντάξεις οργανισμών κοινωνικής ασφάλισης».

Για το επόμενο έτος ο προϋπολογισμός προβλέπει, πρωτογενές πλεόνασμα 0,5% του ΑΕΠ ή 894 εκατ. ευρώ (27 εκατομμύρια καλύτερα από τον ονομαστικό στόχο εξαιτίας της χαμηλότερης ύφεσης) ενώ και φέτος το πρωτογενές έλλειμμα θα είναι, σύμφωνα με τον προϋπολογισμό 349 εκατ. ευρώ (από 439 εκατ. ευρώ που προέβλεπε το Πρόγραμμα) και σε συνάρτηση με το ΑΕΠ (πάλι λόγω μικρότερης ύφεσης) 0,20% έναντι 0,25% που προέβλεπε το Μνημόνιο.