Χαρδούβελης προς Τρόικα: Δώσαμε, δώσαμε!

Το e-mail της ελληνικής Κυβέρνησης προς την Τρόικα, η έλευση στην Αθήνα και το plan B…

Σε αναμονή της απάντησης της Τρόικας στο e-mail με την δέσμη μέτρων για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού του 2015 βρίσκεται η Κυβέρνηση.

Τα κυβερνητικά στελέχη δηλώνουν ότι η Τρόικα έχει πέσει έξω και τις δύο προηγούμενες φορές στις εκτιμήσεις και τις προβλέψεις της, διαβλέπουν ότι θα αστοχήσει και τώρα και εκφράζουν την απόφαση της Κυβέρνησης να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια διαπραγμάτευσης για την επίτευξη συμφωνίας.

Στόχος του κυβερνητικού επιτελείου αυτή τη στιγμή είναι να τεθεί μια βάση μέτρων κοινής αποδοχής, ώστε κλείσει το ζήτημα της αξιολόγησης και να επανεξετασθούν οι όποιες αποκλίσεις υπάρξουν μέσα στο 2015, επισημαίνοντας προς την Τρόικα ότι έχουν ήδη  λάβει πολλά μέτρα τα οποία απέδωσαν και θα αποδώσουν, ενώ νέες ανατροπές μπορεί να έχουν απρόβλεπτες επιπτώσεις.

Ωστόσο, η Κυβέρνηση παρουσιάζεται προετοιμασμένη να αντιμετωπίσει ενδεχόμενη απόρριψη των προτάσεών της από την Τρόικα, γι’ αυτό, όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα “Η Καθημερινή”, έχουν ήδη ετοιμάσει plan B.

Οι βασικές ελληνικές προτάσεις, από τις οποίες οι περισσότερες ήταν ήδη γνωστές, συμπυκνώνονται στα εξής σημεία:

– Αύξηση του χαμηλού ΦΠΑ για διαμονή στα ξενοδοχεία, που έχει ήδη προκαλέσει αντιδράσεις από τους εκπροσώπους του κάδου των ξενοδόχων.

– Πάγωμα των ονομαστικών συντάξεων και για τη διετία 2016-2017, προκειμένου να εξοικονομηθούν 50 εκατ. ευρώ.

– Aύξηση τω ελάχιστων χρόνων που απαιτούνται για ασφάλιση από 15 στα 20 χρόνια, για τους γεννημένους από 1975 και μετά.

–  Κατάργηση συντάξεων πριν τα 62 έτη, από 2019 με τριετή μεταβατική περίοδο.

– Περικοπή επιδομάτων που λαμβάνουν συνταξιούχοι, μέσω των διασταυρωτικών ελέγχων με το μητρώο ΑΜΚΑ και το φορολογικό μητρώο, εμ αναμενόμενο ετήσιο όφελος έως  37 εκατ. ευρώ.

– Θέσπιση αυστηρότερων των κριτηρίων χορήγησης του ΕΚΑΣ, ώστε να εξοικονομηθούν 80 εκατ. ευρώ.

– Αύξηση των διασταυρώσεων στις συντάξεις χηρείας και επιβολή εισοδηματικών κριτηρίων, με σκοπό τη μείωση των δικαιούχων, για να εξοικονομηθούν έως 123 εκατ. ευρώ ετησίως.

– σταδιακή κατάργηση της προσωπικής διαφοράς στο Δημόσιο από την 1η Ιουλίου και νέες περικοπές σε οδοιπορικά, εκτός έδρας, υπερωρίες. Επιπλέον στο Δημόσιο από 1η/1ης/2015 θα ισχύουν οι νέοι μισθοί για τους νεοεισερχόμενους, με τον κατώτατο μισθό στα 648 ευρώ.

– Επαναφορά το παλιότερο σενάριο συλλογής αποδείξεων με την προοπτική δώρων από λαχειοφόρο αγορά, μέσω του προγράμματος «@podeixi», για την αύξηση των εσόδων από τον ΦΠΑ. Σύμφωνα με σχετική έκθεση, το σύστημα αυτό εφαρμόστηκε με επιτυχία σε κάποιες χώρες όπως η Πορτογαλία, η Μάλτα και η Σλοβακία. Με δεδομένο ότι στην Πορτογαλία η εφαρμογή του συστήματος επέφερε έσοδα 1,5 δισ. αυρώ, θα μπορούσε στην περίπτωση της Ελλάδας να επιφέρει 500 εκατ. ευρώ ετησίως.

Σε περίπτωση που δεν επιτευχθούν οι στόχοι του προϋπολογισμού, η κυβέρνηση έχει καταστρώσει plan B που περιλαμβάνει:

– Απόσυρση της μείωσης της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης (30%) για τα έτη 2015-16

– Επιβολή φόρου πολυτελείας;

– Αύξηση φόρων σε καπνό και αλκοόλ, από τα οποία υπολογίζει να εξοικονομήσει 500 εκατ. ευρώ

– Φόρος ακίνητης περιουσίας. Για τον ΕΝΦΙΑ η κυβέρνηση θεωρεί ότι θα επιτευχθεί ο στόχος και ότι αν αλλάξει θα προκαλέσει σημαντική απώλεια στα έσοδα του προϋπολογισμού του ’14.

– Αύξηση των εσόδων από τις ρυθμίσεις των αυθαιρέτων, που κρίθηκε συνταγματική από το Συμβούλιο της Επικρατείας και από την οποία το ΥΠΟΙΚ υπολογίζει ότι θα προκύψουν έσοδα 200 εκατ. στον προϋπολογισμό του 2015.

– Πρόβλεψη για την κάλυψη της διαφοράς από τις επιστροφές φόρους της τάξης των 200 εκτα. ευρώ.

Σκόπελος στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης είναι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των κυβερνητικών στελεχών, η στάση του ΔΝΤ, που επαναφέρει μια σειρά θεμάτων τα οποία είχαν κλείσει σε προηγούμενες φάσεις.  Είναι γνωστό ότι ΔΝΤ και Γερμανοί πιέζουν για αλλαγή στη ρύθμιση των 100 δόσεων για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές με την εισαγωγή εισοδηματικών κριτηρίων. Άλλωστε, ο Σόιμπλε επανέλαβε προσφάτως στο Spiegel την άποψή του ότι η Ελλάδα δεν είναι έτοιμη να βγει απ’ το Μνημόνιο, δηλώνοντας ότι η συγκεκριμένη ρύθμιση αφορά τους φοροφυγάδες και όχι τους φορολογούμενους.

Η Κυβέρνηση παρουσιάζεται αισιόδοξη, αλλά κρατάει χαμηλούς τόνους, σε ό,τι αφορά τις προσδοκίες από την έκβαση των διαπραγματεύσεων και εκφράζει την πεποίθηση ότι η Τρόικα θα έρθει, τελικά, σύντομα, ίσως και μέσα στο επόμενο διήμερο, στην Αθήνα.