Λύση για το χρέος έως τον Μάρτιο

Έως το Μάρτιο θα πρέπει να έχουν κλείσει όλα τα «καυτά» μέτωπα με τους δανειστές της χώρας, υποστήριξε ο Υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, στέλνοντας το μήνυμα για ένα τετράμηνο-“φωτιά”, εντός του οποίου θα πρέπει να έχουν γίνει όλα τα μεγάλα βήματα προκειμένου να αρχίσει η ανάταξη της οικονομίας.

Όλα αυτά, ενώ επιστρέφουν στην Αθήνα οι επικεφαλής των δανειστών για νέο γύρο διαπραγματεύσεων, επίκεντρο των οποίων θα είναι η λίστα με τα προαπαιτούμενα που εγκρίθηκε από το EWG. Τα μέτρα θα εξεταστούν σε ΚΥΣΟΙΠ που συνεδριάζει απόψε υπό τον Γιάννη Δραγασάκη, όπου θα τεθεί επί τάπητος και το ασφαλιστικό, στον απόηχο του άγονου Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών.

Μιλώντας στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, χαρακτήρισε το Ασφαλιστικό ως πολύπλοκο πρόβλημα, έκανε αυτοκριτική για την καθυστέρηση στην υιοθέτηση μέτρων κατά της φοροδιαφυγής και μίλησε για μεταρρυθμιστική κόπωση συνολικά στην Ευρώπη και όχι μόνο στην Ελλάδα.

“Για αυτό, θα πρέπει ο λαός να βλέπει πρώτα τα αποτελέσματα των μεταρρυθμίσεων και μετά να προχωρούν οι επόμενες αλλαγές” και επεσήμανε ότι «τον Μάρτιο του 2016 θα παρουσιάσουμε στους θεσμούς το αναπτυξιακό σχέδιο και η στρατηγική είναι να έχουμε τελειώσει με τα τρία βήματα του χάρτη για να περάσουμε από τον φαύλο κύκλο στον ενάρετο κύκλο». Ο υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε στα τρία βασικά βήματα που πρέπει να γίνουν για να υπάρξει ανάταξη της οικονομίας όπως είναι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και η αναδιάρθρωση του χρέους.

Σε ό,τι αφορά το θέμα του χρέους, ο κ. Τσακαλώτος υποστήριξε ότι δεν θα πρέπει να υπάρξουν κ λύσεις όπως αυτές που έχουν χρησιμοποιηθεί έως τώρα, γιατί απλώς «πετάνε τον τενεκέ παρακάτω». Πάντως, ο Υπουργός εμμέσως πλην σαφώς ανέφερε ότι το Grexit παραμένει στην ατζέντα και όπως διαμήνυσε αν δεν πάρουμε τις αποφάσεις τον Φεβρουάριο και πάει για το τέλος του έτους ή το 2017, τότε όλες οι αποφάσεις των επενδυτών θα καθυστερήσουν για τότε.

«Κάποιος που έχει χρήματα να καταναλώσει θα περιμένει, το ίδιο οι αποταμιευτές και οι επενδυτές, λόγω του Grexit», όπως ανέφερε, συμπληρώνοντας ότι δεν θα το πράξει, αν δεν φύγει το Grexit από την ατζέντα».

Ο κ. Τσακαλώτος ζήτησε από την Ευρώπη αλληλεγγύη και για τα οικονομικά, εκτός από την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, αφήνοντας παράλληλα αιχμές και για χώρες της Ευρωζώνης, αναφορικά  με το θέμα του «ηθικού κινδύνου» όπως είπε, για το οποίο έστρεψε τα βέλη του κατά ενός Υπουργό Οικονομικών, τον οποίο όμως δεν κατονόμασε.

Σε ό,τι αφορά το Ασφαλιστικό, ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε ότι με τους δανειστές θα συζητηθούν οι συντάξεις, συμπληρώνοντας όμως ότι πρόκειται για ένα πολύπλοκο πρόβλημα, που πολλοί καλούνται να λύσουν, χωρίς να είναι κατάλληλοι για αυτό. «Πρέπει να δώσουμε την αίσθηση ότι είμαστε όλοι στην ίδια βάρκα και ότι όλοι συμμετέχουμε στις θυσίες και όλοι θα επωφεληθούμε στις καλύτερες ημέρες. Για να μπορέσει να γίνει η ανάπτυξη και οι επενδύσεις πρέπει να υπάρχει η αίσθηση στον λαό ότι υπάρχει δικαιοσύνη. Αυτός είναι ο στόχος της κυβέρνησης», τόνισε ο κ. Τσακαλώτος.

Πηγή: ΑΝΤ1