Ο Γιουνκέρ προειδοποίησε πως αν διαλυθεί η Σένγκεν κινδυνεύει το ευρώ

Θα διακινδυνεύσει το ευρώ σε περίπτωση που διαλυθεί η Σένγκεν λόγω των συνοριακών ελέγχων που επιβάλλουν τα κράτη μέλη για να εμποδίσουν την είσοδο των προσφύγων, τόνισε σήμερα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ.

Όπως σημειώνει το Reuters, χώρες από την Ουγγαρία μέχρι τη Δανία έχουν επιβάλει προσωρινούς συνοριακούς ελέγχους για να αναχαιτίσουν τις ροές των προσφύγων, καθιστώντας την ελεύθερη διέλευση πιο δύσκολη από κάθε άλλη περίοδο εδώ και δεκαετίες. Απευθυνόμενος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο, ο Πρόεδρος της Κομισιόν προειδοποίησε πως αν επιτρέψουμε στο σύστημα Σένγκεν να διαλυθεί, αυτό θα έχει πολιτικές συνέπειες στα άλλα ευρωπαϊκά πρότζεκτς, περιλαμβανομένου και του κοινού νομίσματος.

«Αν φύγει το πνεύμα της Σένγκεν από τις χώρες και από τις καρδιές μας, θα χάσουμε περισσότερα από την ίδια τη Σένγκεν. Ένα κοινό νόμισμα δεν θα έχει νόημα αν πέσει η Σένγκεν. Είναι ένα από τα θεμέλια του ευρωπαϊκού οικοδομήματος», επεσήμανε, προσθέτοντας πως «το σύστημα Σένγκεν εν μέρει βρίσκεται ”σε κώμα” (…) Εκείνοι που πιστεύουν στην Ευρώπη και τις αξίες της, στις αρχές και τις ελευθερίες της πρέπει να προσπαθήσουν –και αυτό θα κάνουν- να αναβιώσουν το πνεύμα της Σένγκεν».

Όπως τονίζει το πρακτορείο και αναμεταδίδει το euro2day, η δήλωση του Γιουνκέρ είναι κυρίως πολιτικής σημασίας, αφού η ζώνη Σένγκεν που έχει 22 μέλη μέσα από την ΕΕ και τέσσερα εκτός ΕΕ, είναι νομικά διακριτή από την 19μελή Ευρωζώνη. Ωστόσο, η προειδοποίησή του αντανακλά μια αυξανόμενη ανησυχία των Ευρωπαίων ηγετών ότι οι εσωτερικές διαμάχες σχετικά με την προσφυγική κρίση μπορούν να επηρεάσουν την προθυμία για ευρωπαϊκή ενότητα.

Η Σένγκεν πρέπει να διευρυνθεί, λέει η Μέρκελ

Περαιτέρω ανάπτυξη χρειάζεται η συμφωνία για την περιοχή Σένγκεν, υποστήριξε στο μεταξύ η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ. Όπως υπογράμμισε, τα σχέδια διαμοιρασμού των προσφύγων σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση βάσει ποσοστώσεων θα καθορίσουν το αν η συμφωνία θα επιβιώσει. Στο μεταξύ, η Νορβηγία επιβάλλει συνοριακούς ελέγχους, τη στιγμή που η εισροή προσφύγων διχάζει τη Σκανδιναβία.

«Εδώ έχουμε τη συμφωνία Σένγκεν και η αλήθεια είναι ότι για χρόνια εμπιστευόμασταν ο ένας τον άλλο και θεσπίζαμε συνοριακούς ελέγχους στα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης», ανέφερε η Γερμανίδα καγκελάριος. «Και όπως συνέβη και στην περίπτωση της οικονομικής και νομισματικής ένωσης, με αυτό το βήμα, από άποψη διαχείρισης της περιοχής Σένγκεν, δεν προχωρήσαμε μέχρι τέλους σε όρους πολιτικών λύσεων», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με το Reuters, η Άγκελα Μέρκελ τόνισε πως η προοπτική για έναν ισορροπημένο προϋπολογισμό, πάρα τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Γερμανία, καταδεικνύει την ισχύ της οικονομίας της χώρας. Ανέφερε πάντως πως μια επιτυχημένη διαπραγμάτευση στο Παρίσι για το κλίμα θα μπορούσε να στείλει ένα υπέροχο μήνυμα κατά της τρομοκρατίας και του πολέμου.