Ξεκινάει την Δευτέρα ο έλεγχος των καταθετών της Ελβετίας

Την ερχόμενη Δευτέρα θα ξεκινήσει ο έλεγχος της λίστας με τους Έλληνες καταθέτες ελβετικής τράπεζας που απέστειλε στο υπουργείο Οικονομικών η Βόρεια Ρηνανία – Βεστφαλία. Μιλώντας σε δημοσιογράφους στο περιστύλιο της Βουλή ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης ανέφερε ότι η λίστα θα αξιολογηθεί και θα ελεγχθεί αμέσως από τις αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες.

Ο κ. Αλεξιάδης εξέφρασε την αποφασιστικότητα που επιδεικνύει η κυβέρνηση για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και ξεκαθάρισε ότι «δεν θα μείνει για τρία χρόνια στο συρτάρι όπως έγινε με τη λίστα Λαγκάρντ. Θα αξιολογηθεί η λίστα, θα γίνει ειδικό επιχειρησιακό σχέδιο. Θα υπάρχει συνεργασία όλων των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών και του υπουργείου Δικαιοσύνης για να έχουμε αποτελέσματα όσο το δυνατόν πιο σύντομα».

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Αλεξιάδης οι αρμόδιες υπηρεσίες θα ανοίξουν τους εν λόγω λογαριασμούς «και θα δούμε τι κρύβεται από πίσω» και πρόσθεσε ότι οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι θα βγουν και άλλα ονόματα. Αξίζει να σημειωθεί ότι το υπουργείο Οικονομικών έλαβε από τη φορολογική διοίκηση του γερμανικού κρατιδίου λίστα με 10.588 τραπεζικούς λογαριασμούς Ελλήνων σε ελβετική τράπεζα που αφορούν τα έτη 2006 και 2008.

Τα στοιχεία αφορούν τραπεζικούς λογαριασμούς, το συνολικό υπόλοιπο των οποίων ανέρχεται σε 3,9 δισ. ελβετικά φράγκα το 2006 και 2,9 δισ. ελβετικά φράγκα το 2008. Καταλήγοντας ο κ. Αλεξιάδης έκανε λόγο για σημαντική βοήθεια που δέχεται η ελληνική φορολογική διοίκηση από τη φορολογική διοίκηση μιας άλλης χώρας, με στόχο, όπως ανέφερε να χτυπηθεί η φοροδιαφυγή.

Πηγή: naftemporiki