Μυτιληναίος: Στα 35 εκατ. ευρώ τα κέρδη 9μήνου

Ικανοποιητικά μεγέθη συνέχισε να καταγράφει ο όμιλος Μυτιληναίου στο εννεάμηνο του 2015, παρά το αδύναμο εγχώριο οικονομικό περιβάλλον, τις αρνητικές εξελίξεις στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων και τις καθυστερήσεις επενδύσεων σε νέα ενεργειακά έργα λόγω γεωπολιτικών εξελίξεων σε διάφορες αγορές.

Αναγνωρίζοντας τις παραπάνω προκλήσεις, ο όμιλος έχει προσαρμόσει τη στρατηγική του και εστιάζει στον αυστηρό έλεγχο του κόστους, στη διασφάλιση αυξημένης ρευστότητας, στη δραστική ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των τομέων Μεταλλουργίας και Ενέργειας, όπως και στην περαιτέρω διείσδυση της ΜΕΤΚΑ σε νέες διεθνείς αγορές με υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης. Σύμφωνα με τα οικονομικά στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα, στο εννεάμηνο του 2015, ο κύκλος εργασιών του ομίλου μειώθηκε κατά 4,7% στα 884,4 εκατ. ευρώ.

Τα λειτουργικά κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) υποχώρησαν κατά 18,3% σε 150,3 εκατ. ευρώ, ενώ τα καθαρά κέρδη, μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας, διαμορφώθηκαν σε 34,9 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας μείωση 22,4% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2014.

Τα αποτελέσματα του ομίλου επιβάρυναν διάφοροι εξωγενείς παράγοντες, που επέδρασαν αρνητικά στους τρεις τομείς δραστηριότητας. Συγκεκριμένα, ο χρονισμός εκτέλεσης συμβάσεων επηρέασε συγκυριακά την επίδοση της ΜΕΤΚΑ στο τρίτο τρίμηνο, η έντονη πτώση στις τιμές των commodities και ειδικά των βασικών μετάλλων, μετά το πρώτο τρίμηνο του έτους, επιδρά αρνητικά στον τομέα της Μεταλλουργίας, ενώ οι καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση της εγχώριας ενεργειακής πολιτικής που αναμενόταν τους προηγούμενους μήνες λειτούργησαν ανασταλτικά στη δυναμική ανάπτυξης του Τομέα Ενέργειας.

Ιδιαίτερα, η καθυστέρηση στην θέσπιση νέου μηχανισμού διασφάλισης ισχύος, είχε ως συνέπεια τη μη καταβολή της αμοιβής για τα Αποδεικτικά Διαθεσιμότητας Ισχύος (ΑΔΙ) αξίας 44,6 εκατ. ευρώ για το σύνολο του έτους. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με την πρόσφατη απόφαση του αρμόδιου Υπουργείου ο μηχανισμός αποζημίωσης των ΑΔΙ επανέρχεται σε ισχύ από τον Ιανουάριο του 2016.

Μειωμένες επιδόσεις για τη ΜΕΤΚΑ  

Ο Τομέας Έργων EPC παρουσίασε μειωμένη επίδοση, με τη ΜΕΤΚΑ να καταγράφει κύκλο εργασιών 338,3 εκατ. ευρώ στο εννεάμηνο του 2015, έναντι 468,3 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2014.

Τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) διαμορφώθηκαν σε 52,2 εκατ. ευρώ από 78,3 εκατ. ευρώ το εννεάμηνο του 2014, ενώ τα καθαρά κέρδη, μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας υποχώρησαν σε 30,5 εκατ. ευρώ από 67,4 εκατ. ευρώ.

Η υποχώρηση των μεγεθών της ΜΕΤΚΑ κρίνεται πάντως συγκυριακή. «Η συνεχής ανάπτυξη της εταιρείας σε νέα προϊόντα, με πρόσφατο παράδειγμα τη σύσταση της ΜΕΤΚΑ-EGN, που δραστηριοποιείται στην αναπτυσσόμενη αγορά ηλιακής ενέργειας διεθνώς, και η διείσδυση σε νέες γεωγραφικές περιοχές με μεγάλο ενδιαφέρον, όπως η Υποσαχάρια Αφρική, προβλέπεται να αρχίσει να αποδίδει άμεσα, αρχής γενομένης από το τέταρτο τρίμηνο του 2015», τονίζει η εταιρεία στην ανακοίνωσή της.

Πηγή: naftemporiki