Στα 900 δισ. ευρώ τα "κόκκινα" δάνεια στην Ευρωζώνη

Αποφασιστική δράση προκειμένου να αντιμετωπίσει τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια πρέπει να αναλάβει η Ευρώπη όπως διεμήνυσε ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Νομισματικών Υποθέσεων του ΔΝΤ, Χοσέ Βινάλς, μιλώντας στον αμερικανικό τηλεοπτικό σταθμό CNBC.

Παρά την πρόοδο που έχει επιτευχθεί σε ορισμένα ζητήματα, ο κ. Βινάλς υπογράμμισε ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα για να αντιμετωπιστούν τα προβληματικά δάνεια και εξήγησε ότι «σημαντικά πράγματα έχουν γίνει, όπως η αύξηση της κεφαλαιακής βάσης των τραπεζών, αλλά υπάρχουν ακόμη περίπου 900 δισ. ευρώ μη εξυπηρετούμενων δανείων που πρέπει να αντιμετωπιστούν αποφασιστικά».

Παράλληλα ο κ. Βινάλς υποστήριξε ότι αυτά τα δάνεια, βλάπτουν συνολικά την οικονομία και θα μπορούσαν να πλήξουν τη συγκρατημένη οικονομική ανάκαμψη της Ευρώπης και πρόσθεσε ότι «δεσμεύουν κεφάλαια και μειώνουν την κερδοφορία των τραπεζών, με συνέπεια να είναι μειωμένη η δυνατότητα των τραπεζών να δίνουν πιστώσεις στην οικονομία».

Ο αξιωματούχος του ΔΝΤ σημείωσε ότι «οι τράπεζες με υψηλότερα ποσοστά μη εξυπηρετούμενων δανείων τείνουν να έχουν μικρότερη διάθεση και δυνατότητα για τη χορήγηση δανείων» ενώ αναφορικά με την ευρύτερη ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας, διεμήνυσε ότι είναι πολύ νωρίς να ειπωθεί εάν η ύφεση είναι πίσω μας. Καταλήγοντας ο κ. Βινάλς παρατήρησε ότι «αυτό που έχουμε είναι μία ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας που είναι περιορισμένη και άνιση».

Πηγή: ΑΜΠΕ