Αναζητείται ισοδύναμο του ισοδύναμου - Μειώνεται στα 20 λεπτά ο φόρος στο κρασί

Σε μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο κρασί, στα 20 λεπτά το λίτρο, κάτι που σημαίνει ότι στη φιάλη των 750 ml η επιβάρυνση θα είναι 15 λεπτά, προχωρά η κυβέρνηση μετά τις έντονες αντιδράσεις που προκλήθηκαν. Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση επιδίδεται σε εναγώνια αναζήτηση εναλλακτικών ισοδυνάμων προκειμένου να καλυφθεί το κενό, που υπολογίζεται περίπου σε 390 εκατομμύρια ευρώ,  το οποίο προκύπτει από την μη επιβολή ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση.  Η σχετική τροπολογία κατατέθηκε το απόγευμα της Πέμπτης στη Βουλή και ισχύει αναδρομικά από τις 20 Ιουλίου ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται η συζήτηση επί του πολυνομοσχεδίου με τα συμπληρωματικά προαπαιτούμενα στην Ολομέλεια της Βουλής.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Τρύφωνας Αλεξιάδης ανακοίνωσε ότι η επιβάρυνση αφορά την εγχώρια κατανάλωση, δηλαδή και τα ελληνικά και τα ξένα κρασιά.  Για τα κρασιά που προορίζονται για εξαγωγή θα υπάρξει άλλη ρύθμιση, πρόσθεσε.

Η απόφαση ελήφθη ύστερα από συνάντηση του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνο Καμμένο και τον Υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, η κυβέρνηση κατέθεσε νομοτεχνική βελτίωση στο άρθρο 13 που αφορά τα κρασιά.

Με βάση την τροπολογία, ο ΦΠΑ που έχει ενδεχομένως καταβληθεί, θεωρείται αχρεωστήτως καταβληθείς και επιστρέφεται, ενώ τυχόν πρόστιμα διαγράφονται και επίσης επιστρέφονται. Σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους από την κατάργηση του μέτρου προκαλείται απώλεια εσόδων 390 εκατομμυρίων ευρώ.

Όπως επιβεβαιώνουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών, σύμφωνα με το in.gr και το Αθηναϊκό Πρακτορείο, προωθείται η μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο κρασί, σε επίπεδα χαμηλότερα από τα 40 λεπτά το λίτρο που προέβλεπε η αρχική διάταξη, με πιθανότερο σενάριο τη μείωσή του στο μισό (20 λεπτά το λίτρο).  Προς την επίτευξη τούτου, στο υπουργείο Οικονομικών εξετάζονται αυτή τη στιγμή οι εναλλακτικές επιλογές που υπάρχουν για ισοδύναμα μέτρα που θα συνδυαστούν με το μικρότερο ειδικό φόρο κατανάλωσης στο κρασί και θα επιτρέψουν, μαζί με το τέλος στα τυχερά παιγνίδια του ΟΠΑΠ, την κάλυψη του συνόλου των εσόδων από την κατάργηση του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση.

Μεταξύ των μέτρων που έχουν πέσει στο τραπέζι, είναι και η αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα πιο «σκληρά» οινοπνευματώδη ποτά (βότκα ουίσκυ κτλ). Ουσιαστικά πρέπει να καλυφθεί ποσό της τάξεως των 50 εκατ. ευρώ, καθώς με επιβολή φόρου κατανάλωσης 40 λεπτά ανά λίτρο χύμα ή τυποποιημένου κρασιού υπολογίζεται ότι θα αντλούνταν 110 εκατ. ευρώ. Με το ποσό αυτό συμπληρωματικά με τα 350-450 εκατ. ευρώ, τα οποία προβλέπεται να αντληθούν από τη φορολογία στα παιχνίδια του ΟΠΑΠ, θα κάλυπταν την απώλεια εσόδων από την κατάργηση του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση.

Στο μεταξύ, εδώ και λίγη ώρα αποτελεί αναμφισβήτητο γεγονός η κατάργηση του ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση, αναδρομικά από 20 Ιουλίου, αναδρομικά από 20 Ιουλίου, καθώς κατατέθηκε επιτέλους η σχετική τροπολογία.

Πηγές: naftemporiki.gr, in.gr, AΠΕ-ΜΠΕ