Ο "γκρίζος καπνός" της συμφωνίας...

Ο “καπνός” που “βγήκε” από το “Χίλτον” περίπου μιάμιση ώρα μετά τα μεσάνυχτα, μπορεί να σήμανε την ολοκλήρωση των “μαραθώνιων” συζητήσεων μεταξύ του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης και των εκπροσώπων των δανειστών για το νέο “πακέτο” των προαπαιτούμενων για την υποδόση των 2 δισεκατομμυρίων ευρώ, πλην όμως, δεν είναι “λευκός” για όλους.

Αντίθετα, η συμφωνία στην οποία κατέληξαν οι συνομιλίες και η οποία θα κατατεθεί σήμερα στη Βουλή με τη μορφή νέου πολυνομοσχεδίου προκειμένου να έχει ψηφιστεί το βράδυ της Πέμπτης, εκτός όλων των άλλων επώδυνων μέτρων, περιλαμβάνει “σίγουρη” προστασία της πρώτης κατοικίας, μόλις για το 25% των στεγαστικών δανείων, ενώ, ακόμη ένα 35% θα περάσει από “κόσκινο” για να “προστατευθεί”.

Συγκεκριμένα, το 25% των “κόκκινων” στεγαστικών (περίπου 100.000 δάνεια) που θα “απολαύσουν” “σίγουρης προστασίας” αφορούν σε εισοδήματα από 8.180 για τον άγαμο, 13.917 για το ζευγάρι και 20.639 ευρώ για τετραμελή οικογένεια και για αντικειμενική αξία ακινήτου ως 170.000 ευρώ.

Επιπλέον, για τα παραπάνω δάνεια, το κράτος ετοιμάζει κουμπαρά 100 εκατομμυρίων ευρώ για όσους δεν μπορούν να πληρώνουν ούτε την ελάχιστη δόση. Την δόση, σε αυτές τις περιπτώσεις, θα την πληρώνει το κράτος.

Για την κατηγορία του 35%, όπως σημειώνει το “Βήμα” προβλέπεται μια αξιολόγηση της θέσης του δανειολήπτη, το λεγόμενο τεστ αποτίμησης περιουσίας που θα ενέχει τον κίνδυνο πλειστηριασμού της πρώτης κατοικίας αν δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις και αν ο δανειολήπτης κριθεί συνεργάσιμος μετά την υπαγωγή του στο νόμο. Αφορά εισοδήματα 13.906 ευρώ για τον άγαμο, 23.659 ευρώ για το ζευγάρι και 35.086 ευρώ για την τετραμελή οικογένεια και αντικειμενική αξία ως 230.000 ευρώ. Ο δανειολήπτης θα έχει σταθερή δόση για τρία χρόνια.

Το σύνολο των κόκκινων δανείων είναι 1.200.000 εκ των οποίων 400.013 έχουν «κοκκινίσει». Περίπου 170.000 έχουν κάνει αίτηση υπαγωγής στο νόμο Κατσέλη.

Κατά τα άλλα, ο Υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος δήλωσε ότι «έχουμε συμφωνία σε όλα, και στα 48 προαπαιτούμενα».

Σήμερα, θα ενημερωθεί το Euro Working Group για την επίτευξη της συμφωνίας, και την Παρασκευή θα συνέλθει εκ νέου για να εισηγηθεί θετικά στον ESM για την εκταμίευση των 2 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, η εκταμίευση των 10 δισ. ευρώ αναμένεται να γίνει αργότερα από τον ESM, διότι πρέπει πρώτα να κλείσουν τα βιβλία προσφορών των τραπεζών, και το τελικό ποσό θα κυμανθεί ανάλογα με τις ανάγκες τους.

Παράλληλα, αρχίζουν οι συζήσεις με τους εκπροσώπους των πιστωτών για το περιεχόμενο του δεύτερου πακέτου των προαπαιτούμενων, το οποίο συναρτάται με την υποδόση του 1 δισ. ευρώ.