Στις 12 σήμερα το μεσημέρι θα συνεχιστεί η διαπραγμάτευση δανειστών με την ελληνική πλευρά. Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι κατά τη διάρκεια της 11ωρης διαπραγμάτευσης που ξεκίνησε το μεσημέρι του Σαββάτου και ολοκληρώθηκε νωρίς ξημερώματα Κυριακής, κατεγράφη πρόοδος. Ωστόσο παραμένουν βασικές διαφορές στο θέμα της προστασίας της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς και τη διαχείριση των κόκκινων επιχειρηματικών δανείων.
Στα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια τα δυο βασικά πεδία τριβής είναι αφ’ ενός το ποιος θα αναλάβει τη διαχείριση τους (π.χ. funds), και οι όροι μεταφοράς των δανείων στους διαχειριστές. Η κυβέρνηση επιδιώκει να αποτρέψει την πώληση δανείων σε distress funds και καλείται να κλείσει άμεσα τη συγκεκριμένη διαπραγμάτευση που αρχικά είχε προσδιοριστεί να ολοκληρωθεί στα τέλη του μήνα. Η επίσπευση ωστόσο της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών την αναγκάζει να συμφωνήσει τη στρατηγική με τους δανειστές άμεσα, όπως αναφέρει το αναλυτικό ρεπορτάζ του euro2day. Σημειώνεται ότι στόχος της ελληνικής πλευράς ήταν να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση προκειμένου να πραγματοποιηθεί το Euro Working Group αργότερα σήμερα, αλλά πλέον δεν είναι δεδομένο.
Μάχη για τους πλειστηριασμούς
Αργά το βράδυ του Σαββάτου, ελληνικές πηγές μετέφεραν ότι η διαπραγμάτευση για την προστασία της κύριας κατοικίας από τον πλειστηριασμό γίνεται επί της ελληνικής πρότασης η οποία προβλέπει την κάλυψη του 58-60% των οφειλετών που έχουν κόκκινο στεγαστικό δάνειο.
- Αυτό μεταφράζεται σε εισοδηματικό κριτήριο πάνω από 30.000 ευρώ.
- Επίσης προβλέπεται η επιτάχυνση της δικαστικής διαδικασίας.
- Με βάση τις ίδιες πηγές γίνονται παράλληλες διαβουλεύσεις εντός των Θεσμών για την οριστικοποίηση της θέσης.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει υπάρξει συμφωνία για τις 100 δόσεις αλλά και στο θέμα της κατάργησης του ΦΠΑ στην εκπαίδευση με τα ισοδύναμα να τροφοδοτούνται από την επιβολή τέλους στα τυχερά παιχνίδια. Παράλληλα, έχει κλείσει η κλιμακωτή μείωση των τιμών στα γεννόσημα φάρμακα και οι παραμετρικές αλλαγές σχετικά με το ΤΧΣ και τις αλλαγές στη διακυβέρνηση των τραπεζών.
Στο μέτωπο των εκατό δόσεων, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ανάμεσα στην επιμονή της τρόικας να χάνεται η ρύθμιση των εκατό δόσεων από οφειλέτη ο οποίος καθυστέρησε έστω και μία ημέρα να πληρώσει τρέχουσα φορολογική του υποχρέωση και το περιθώριο των τριάντα ημερών που ψήφισε η κυβέρνηση, επιλέχθηκε η μέση οδός. Προς το παρόν παραμένει το διάστημα των 30 ημερών (από τη λήψη ειδοποίησης για νέα ληξιπρόθεσμη εκτός ρύθμισης οφειλή) αλλά το διάστημα αυτό θα σβήσει σταδιακά με δύο ενδιάμεσους σταθμούς τον Ιούνιο του 2016 και τον Δεκέμβριο του επομένου έτους. Το χρονικό περιθώριο, πριν φτάσει στη μία ημέρα, θα περιοριστεί σε 20 και 10 ημέρες.
Παράλληλα όμως, η τρόικα επιτέλους κατάλαβε ότι στο οικονομικό περιβάλλον το οποίο κινούνται τα ελληνικά νοικοκυριά δεν είναι -απαραίτητα- μπαταχτσής όποιος καθυστερεί μια δόση της ρυθμισμένης οφειλής του και δέχεται σύμφωνα με πληροφορίες, μια φορά το εξάμηνο να είναι ανεκτή η καθυστέρηση έως και 30 ημέρες μίας δόσης.
Μεγάλη σημασία απέδωσαν οι δανειστές στην αλλαγή νοοτροπίας την οποία θέλουν να εμφυσήσουν στην ελληνική κοινωνία. Θέλουν να φτιάξουν κουλτούρα πληρωμών, αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές, και στο πλαίσιο αυτό επέμειναν να δοθεί η δυνατότητα ηλεκτρονικής υπαγωγής στην πάγια ρύθμιση των δώδεκα δόσεων (έως 24 υπό προϋποθέσεις), πριν η οφειλή γίνει ληξιπρόθεσμη. Όποιος δηλαδή διαπιστώνει ότι δεν θα έχει τη δυνατότητα να πληρώσει εμπρόθεσμα μια τρέχουσα φορολογική του υποχρέωση να μπαίνει στη ρύθμιση των 12 δόσεων προκαταβολικά.
Σήμερα, η ρύθμιση των δώδεκα δόσεων γίνεται ηλεκτρονικά μόνο εφόσον τουλάχιστον μία δόση τρέχουσας οφειλής καταστεί ληξιπρόθεσμη. Αντίθετα, βεβαιωμένες οφειλές, οι οποίες δεν έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες μπορούν να ρυθμιστούν σε δώδεκα δόσεις μόνο στην εφορία του υπόχρεου.