Kατά 714 εκατ. ευρώ αυξήθηκαν τα δημόσια έσοδα τον Οκτώβριο

Αύξηση κατά 714 εκατ. ευρώ παρουσίασαν τα δημόσια του Οκτωβρίου 2015 σε σχέση με εκείνα του περσινού τα οποία ανήλθαν σε 4,38 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, φορολογικά έσοδα, όπως ΕΝΦΙΑ και ΦΠΑ, βοήθησαν στην αντιστροφή της εικόνας, προκαλώντας και τα πρώτα χαμόγελα στην Καραγιώργη Σερβίας, καθώς τους τελευταίους μήνες τα νέα για τα έσοδα ήταν εκτός προσδοκιών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τον περασμένο μήνα τα φορολογικά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού εμφάνισαν αύξηση 190 εκατ. ευρώ πάνω από τον μηνιαίο στόχο. Συγκεκριμένα, εισπράχθηκαν 4,386 δισ. ευρώ έναντι μηνιαίου στόχου αύξησης των εσόδων κατά 4,196 δισ. ευρώ, γεγονός που συμβάλει σημαντικά στην αγωνιώδη προσπάθεια της κυβέρνησης να μην χαθεί ο νέος αναθεωρημένος στόχος του προϋπολογισμού για πρωτογενές έλλειμμα 0,25% του ΑΕΠ φέτος. Στο ίδιο χρονικό διάστημα και οι επιστροφές φόρου ήταν σαφώς μεγαλύτερες σε σχέση με τις προϋπολογισθείσες. Οι επιστροφές έφτασαν τα 257 εκατ. ευρώ, έναντι μηνιαίου στόχου 150 εκατ. ευρώ.

Σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2014, τα έσοδα των ΔΟΥ είναι αυξημένα κατά 470 εκατ. ευρώ και των τελωνείων κατά 244 εκατ. ευρώ. Σύνολο, αυξημένα έσοδα σε σχέση με τον Οκτώβριο του περασμένου έτους κατά 714 εκατ. ευρώ.
Σε ό,τι αφορά τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, διαφαίνεται σαφής επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης των απλήρωτων φόρων, καθώς τον Σεπτέμβριο η αύξηση των ληξιπρόθεσμων ήταν κοντά στο 1,5 δισ. ευρώ, ενώ τον Οκτώβριο ήταν λόγο πάνω από 600 εκατ. ευρώ.

Πιθανή εξήγηση για τις αυξημένες πληρωμές του Οκτώβρη είναι ίσως το γεγονός ότι ο περασμένος μήνας συνέπεσε με την πληρωμή της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ, ενώ πέρυσι ήταν ο Σεπτέμβριος, με πολλούς φορολογούμενους με μικρό φόρο, να εξοφλούν συνολικά την οφειλή τους από την α’ δόση,, είτε σε μετρητά είτε κάνοντας χρήση των περισσότερων δόσεων που τους δίνουν οι πιστωτικές τους κάρτες.

Επίσης, η αυξημένη χρήση πλαστικού χρήματος, λόγω capital controls, ενδέχεται να βοήθησε στην είσπραξη ΦΠΑ, πχ .στα νησιά. Ενδεικτικό είναι ότι τον Αύγουστο τα έσοδα υπερδιπλασιάστηκαν σε σχέση με τον αντίστοιχο περυσινό μήνα, φτάνοντας τα 29 εκατ. ευρώ.

Πηγή: newmoney