Δεν θα δώσει το "πράσινο" φως για την εκταμίευση των 2 δισ. ευρώ σήμερα το Eurogroup

Την εκτίμηση ότι δεν προβλέπεται να εκταμιευθεί σήμερα η δόση ύψους 2 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα, έκανε ο Πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ προσερχόμενος στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup. Ο Ολλανδός πολιτικός τόνισε ότι έχουν γίνει αρκετά για τις τράπεζες και τα προαπαιτούμενα, υπάρχουν όμως ακόμα ανοιχτά μέτωπα και οι διαφορετικές διαδικασίες πρέπει να ολοκληρωθούν εντός των ερχόμενων δύο εβδομάδων.

Παράλληλα σημείωσε ότι υπάρχουν θετικά μηνύματα, έχει γίνει δουλειά, αλλά υπάρχουν και άλλα βήματα που πρέπει να γίνουν και ο χρόνος πιέζει και πρόσθεσε ότι «ο χρόνος είναι περιορισμένος και πρέπει να ολοκληρωθούν τα προαπαιτούμενα, ιδιαίτερα στον τομέα της τραπεζικής διακυβέρνησης έτσι ώστε να μην δημιουργηθεί πρόβλημα στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών».

Στο ίδιος μήκος κύματος κινήθηκε και ο Γάλλος Επίτροπος, Οικονομικών της Ε.Ε. Πιερ Μοσκοβισί, ο οποίος στις δηλώσεις του ανέφερε ότι αυτή την εβδομάδα και όχι στο σημερινό Eurogroup θα αποφασιστεί η εκταμίευση της δόσης και δήλωσε ότι δεν είμαστε μακριά από την ολοκλήρωση της υιοθέτησης των πρώτων προαπαιτουμένων, υπάρχει λίγος δρόμος ακόμα να γίνει.

«Δουλεύουμε για το πρώτο σετ προαπαιτουμένων που είναι προϋπόθεση για την εκταμίευση της δόσης. Τα περισσότερα έχουν υιοθετηθεί ή εφαρμοστεί αλλά δεν είμαστε τελείως εκεί» σημείωσε ο κ. Μοσκοβισί. Μιλώντας για τις επαφές που είχε την προηγούμενη εβδομάδα στην Ελλάδα είπε ότι ήταν παραγωγικές και γι’ αυτές θα ενημερώσει τους Υπουργούς που μετέχουν στο Eurogroup.

Εκτίμησε, πάντως, ότι από τη στιγμή -κατά την άποψή του – υπάρχει ένα πολύ καλό κλίμα συνεργασίας, μπορεί να επιτευχθεί κάποιος συμβιβασμός, εάν και οι δύο πλευρές εμφανιστούν πρόθυμες να «κάνουν ένα βήμα πίσω» από τις απαιτήσεις τους.

«Το Eurogroup θα συνεδριάσει σύντομα και θα έχω την ευκαιρία να ενημερώσω τα μέλη του. Επισκέφτηκα την Αθήνα και είχα χρήσιμες συναντήσεις με τον Αλέξη Τσίπρα και με τον Υπουργό Τσακαλώτο καθώς και με άλλους Υπουργούς. Εργαζόμαστε για την συμφωνία του πρώτου πακέτου προαπαιτούμενων που θα κρίνουν την εκταμίευση. Τα περισσότερα προαπαιτούμενα έχουν εγκριθεί όμως υπάρχει ακόμα δρόμος μπροστά μας και δεν είμαστε ακόμα στο σημείο που θα θέλαμε. Με κλίμα συνεργασίας θα τα καταφέρουμε, αν όχι σήμερα, στις επόμενες ημέρες, μέσα στην εβδομάδα. Δεν είμαστε μακριά όμως ξεκάθαρα μας έχει απομείνει λίγος δρόμος» δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος.

To σημερινό Eurogroup θα είναι μια καλή ευκαιρία να αποτιμήσουμε την πρόοδο στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπροφσκις. Προσερχόμενος στη συνεδρίαση δήλωσε πως κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα διαπίστωσε ότι η προσήλωση της ελληνικής κυβερνήσης για την επιτυχή ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων και της πρώτης αξιολόγησης παραμένει σημαντική. Παρ’ όλα αυτά, όπως ανέφερε, υπάρχουν κάποια ανοιχτά ζητήματα τα οποία στόχος είναι να επιπλυθούν τις «επόμενες ημέρες».

Τέλος, ερωτηθείς κατά πόσο θα μπορούσε ληφθεί υπόψη στην αξιολόγηση η προσφυγική κρίση, σημειώσε πως δεν υπάρχει «άμεση σύνδεση», ωστόσο είναι δεδομένο ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει μια «έκτακτη κατάσταση» στην οποία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνδράμει τόσο με έκτακτη χρηματοδότηση όσο και με τεχνογνωσία.

Από την πλευρά του ο Σλοβάκος υπουργός Οικονομικών Πίτερ Καζίμιρ προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup έκανε λόγο για δύο εκκρεμή ζητήματα ώστε να εκταμιευτεί η δόση των 2 δισ. ευρώ. Σε ό,τι αφορά τη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών, αφού χαιρέτισε τα αποτελέσματα των stress tests της ΕΚΤ, κατέστησε αναγκαία την ανάγκη μεγάλης συμμετοχής των ιδιωτών επενδυτών στις αυξήσεις των μετοχικών τους κεφαλαίων.

Πηγή: naftemporiki, imerisia