Στο "κλίμα" της εξαθλίωσης

Την κλιματική αλλαγή “δείχνει” ως “υπεύθυνη” για την ακραία φτώχεια στην οποία εκτιμά ότι θα βρεθούν επιπλέον εκατό εκατομμύρια άνθρωποι το 2030, η Παγκόσμια Τράπεζα σε έκθεσή της που δόθηκε στη δημοσιότητα.

«Χωρίς μία “κλιματο-ευφυή” ανάπτυξη, η κλιματική αλλαγή μπορεί να οδηγήσει περισσότερα από 100 εκατομμύρια ανθρώπους στη φτώχεια μέχρι το 2030», αναφέρει η έκθεση η οποία δίνεται στη δημοσιότητα είκοσι ημέρες πριν από τη διάσκεψη του Παρισιού.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, οι επιπτώσεις θα είναι ιδιαίτερα σφοδρές για την αφρικανική ήπειρο, όπου η κλιματική αλλαγή μπορεί να οδηγήσει σε εκτόξευση των τιμών των τροφίμων μέχρι και κατά 12% το 2030. Θα πρόκειται για «ένα πολύ σκληρό πλήγμα για μία περιοχή όπου η κατανάλωση των φτωχότερων νοικοκυριών σε τρόφιμα αποτελεί το 60% των συνολικών δαπανών τους», υπογραμμίζεται στην έκθεση.

Η Νότια Ασία θα υποστεί επίσης τις επιπτώσεις. Στην Ινδία, οι αγροτικές κρίσεις και η ταχύτερη διάδοση των ασθενειών που προέρχονται από την κλιματική απορρύθμιση μπορεί να οδηγήσει στην ακραία φτώχεια 45 εκατομμύρια ανθρώπους, οι οποίοι θα ζουν με λιγότερο από 1,90 δολάρια ημερησίως.