Βάιντμαν: Η ΕΚΤ δεν θα αλλάξει τη νομισματική πολιτικής της

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν βλέπει λόγο να αλλάξει την πορεία της νομισματικής πολιτικής της, ακόμα και αν η Federal Reserve αυξήσει τα αμερικανικά επιτόκια, δήλωσε το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ και διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας, Γενς Βάιντμαν.

«Η νομισματική πολιτική του ευρωσυστήματος γίνεται «στις πλάτες» της Fed», σχολίασε σε συνέντευξή του στο Tagesspiegel. «Μόνο όταν η οικονομική ανάκαμψη στην ευρωζώνη επιτύχει περαιτέρω πρόοδο και οι τιμές κινηθούν ανοδικά πιο δυναμικά θα μπορέσει να αυξηθεί και πάλι το επιτόκιο», συμπλήρωσε. «Η Fed βρίσκεται στον δρόμο της σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής η ΕΚΤ δεν βρίσκεται σε αυτόν τον δρόμο, για το προβλέψιμο μέλλον», τόνισε όπως αναφέρει το euro2day και συμπλήρωσε πως  «αυτό δεν θα αλλάξει ούτε τον Δεκέμβριο».

Την Πέμπτη ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι είχε πει πως η κεντρική τράπεζα θα αποφασίσει στην επόμενη συνεδρίασή της αν το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων μπορεί να αντισταθμίσει την επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας ή αν θα πρέπει να ενισχυθεί.

Ερωτηθείς για τον σχεδόν ανύπαρκτο πληθωρισμό στην ευρωζώνη, ο κ. Βάιντμαν είπε πως είναι συνέπεια του χαμηλού κόστους ενέργειας, που είναι έναν «προσωρινό φαινόμενο». Εξαιρουμένων των ασταθών στοιχείων, όπως οι τιμές της ενέργειας, ο πληθωρισμός είναι γύρω στο 1%, σημείωσε.

Αναφερόμενος στο προσφυγικό, εκτίμησε πως το Βερολίνο μπορεί να αντέξει το κόστος της προσφυγικής κρίσης χωρίς να θέσε σε κίνδυνο τον ισοσκελισμένο προϋπολογισμό του.