Τέλη κυκλοφορίας: Ελλείψει χρόνου, «θα την πληρώσουν» τα αντιρρυπαντικής τεχνολογίας

Τέλος εποχής έρχεται για τη «δωρεάν» κυκλοφορία αυτοκινήτων αντιρρυπαντικής τεχνολογίας. Τα σενάρια που επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο θέλουν τους ιδιοκτήτες αυτών των οχημάτων να συνεισφέρουν στον κρατικό κορβανά.

Η συζήτηση για τα τέλη κυκλοφορίας ξεκίνησε μαξιμαλιστικά. Ελαφρύνσεις για τους ιδιοκτήτες παλιών αυτοκινήτων που κοστίζουν σε τέλη κυκλοφορίας μια περιουσία και αυξήσεις για τα καινούργια και ακριβά ήταν το μήνυμα το οποίο εξέπεμπε ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης σε δημόσιες τοποθετήσεις του, τις τελευταίες εβδομάδες. Όταν όμως οι υπηρεσίες του υπουργείου έπιασαν χαρτί και μολύβι (αναζήτησαν στοιχεία ηλεκτρονικά για την ακρίβεια) διαπίστωσαν, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του euro2day, ότι ένα τέτοιο σενάριο αλλαγών δεν βγαίνει για τη φετινή χρονιά καθώς απαιτεί πολύ χρόνο.

Φέτος, θα την πληρώσουν τα αντιρρυπαντικής τεχνολογίας (από υβριδικά και ηλεκτροκίνητα έως Ι.Χ τα οποία κυκλοφόρησαν μετά τον Νοέμβριο του 2010) ενώ η ηγεσία του υπουργείου επιχειρεί, με περιορισμένες πιθανότητες υλοποίησης, και μικρές μειώσεις τελών για τα Ι.Χ άνω των δέκα ετών των οποίων το μεγαλύτερο μειονέκτημα είναι τα πολλά κυβικά τους.

Στο πλάνο των αλλαγών υπάρχουν σκέψεις και για τη δυνατότητα ανάκτησης πινακίδων ανά τρίμηνο. Σήμερα, αν κάποιος καταθέσει πινακίδες, μπορεί στη διάρκεια του έτους να τις πάρει πίσω καταβάλλοντας τόσα δωδέκατα των ετήσιων τελών κυκλοφορίας, όσοι οι μήνες που απομένουν έως το τέλος του έτους.

Με το νέο σύστημα, αν περάσει τελικά η πρόταση, ο ιδιοκτήτης Ι.Χ 2.000 κυβικών που έχει καταθέσει τις πινακίδες του, θα μπορεί να τις πάρει πίσω για παράδειγμα μόνο για τους τρεις καλοκαιρινούς μήνες, καταβάλλοντας 220 ευρώ (αντί για 880 ευρώ σε ετήσια βάση ή τα 513 ευρώ με βάση το ισχύον σύστημα για τους επτά μήνες που απομένουν έως το τέλος του έτους) και τα τρία δωδέκατα του ετήσιου φόρου πολυτελούς διαβίωσης.

Τα σενάρια

Επικρατέστερο, αλλά όχι μοναδικό, θεωρείται το σενάριο στα αυτοκίνητα μετά την 1η Νοεμβρίου 2010 για τα οποία τα τέλη κυκλοφορίας προσδιορίζονται με βάση τους ρύπους που εκπέμπουν ανά χιλιόμετρο, να προστεθεί και το κριτήριο των κυβικών. Σε αυτό το σενάριο, τα νέα τέλη κυκλοφορίας τους θα αντιστοιχούν στο μισό των τελών κυκλοφορίας για τα αυτοκίνητα τα οποία ταξινομήθηκαν πριν την 1η Νοεμβρίου του 2010. Σε ένα παλιό (πριν τον Νοέμβριο του 2010) Ι.Χ 1.400 κυβικών τα ισχύοντα τέλη κυκλοφορίας είναι 240 ευρώ. Για ένα καινούργιο 1.400άρι (μετά την 1η Νοεμβρίου 2010) αν οι εκπομπές ρύπων του είναι έως 100 γραμμάρια ανά χιλιόμετρο, τα τέλη κυκλοφορίας είναι μηδενικά. «Ατέλεια» ισχύει και για τα υβριδικά ή ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα άσχετα με το έτος κυκλοφορίας. Με το προτεινόμενο σενάριο, για αυτής της κατηγορίας αυτοκίνητο 1.400 κυβικών, τα τέλη θα αυξηθούν σε 120 ευρώ.

Το σενάριο αυτό ισχύει για τα αυτοκίνητα τα οποία απαλλάσσονται από τέλη κυκλοφορίας. Για τα αυτοκίνητα τα οποία επιβαρύνονται με τέλη κυκλοφορίας με βάση το σύστημα των ρύπων, δεν αποκλείονται αλλαγές στην κλίμακα, με αυξήσεις στα υψηλότερα κλιμάκια. Στο κλιμάκιο των 250 γραμμαρίων (εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα ανά χιλιόμετρο) για παράδειγμα η επιβάρυνση των 2,80 ευρώ ανά γραμμάριο θα μπορούσε ενδεχομένως να αυξηθεί σε 3 ευρώ.