Εμπλοκή «δανειστών» στην λύση ΟΠΑΠ για τον ΦΠΑ στην εκπαίδευση - Αναζητούνται, πάλι, ισοδύναμα

Εντός των επομένων ωρών θα υπάρξουν κυβερνητικές ανακοινώσεις για τα ισοδύναμα του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, ενημέρωσε την Βουλή ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης, εισηγούμενος τις τροπολογίες που κατέθεσε στο πολυνομοσχέδιο για το δεύτερο «πακέτο» προαπαιτουμένων. Αναφερόμενος στην τροπολογία για την αναστολή του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, ο Τρύφων Αλεξιάδης ξεκαθάρισε ότι με αυτή δίδεται η δυνατότητα να διαγραφούν πρόστιμα που μπήκαν από την εφαρμογή του νόμου μέχρι σήμερα και από ημέρα σε ημέρα θα λυθεί το θέμα με τις οριστικές αποφάσεις της κυβέρνησης.

Η νέα καθυστέρηση στην ανακοίνωση των τελικών κυβερνητικών αποφάσεων όσον αφορά στο ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση φαίνεται ότι οφείλεται στο ότι πιθανότατα ναυαγεί η λύση του ισοδύναμου της επιβολής φόρου στα τυχερά παιχνίδια του ΟΠΑΠ, ένα σενάριο που είχε κυκλοφορήσει την Τετάρτη. Οι εκτιμήσεις ότι τα πιθανά έσοδα θα είναι πολύ χαμηλότερα όσων εκτιμά η ελληνική πλευρά, αλλά και το γεγονός ότι συμβατική υποχρέωση της κυβέρνησης προς την διοίκηση του ΟΠΑΠ να μην υπάρξει μεταβολή στη φορολόγηση, οδηγούν σε νέα εμπλοκή την υπόθεση της αποφυγής επιβολής ΦΠΑ 23% στις υπηρεσίες της ιδιωτικής εκπαίδευσης καθώς αντιδρούν οι δανειστές.

Την Τετάρτη, υπενθυμίζεται, είχε γίνει γνωστό ότι η Ελλάδα σχεδιάζει να προχωρήσει σε αύξηση του φόρου στα τυχερά παιχνίδια του ΟΠΑΠ, αυξάνοντας την τιμή της στήλης κατά 5 λεπτά του ευρώ και με στόχο επιπλέον έσοδα 500 εκατ. ευρώ ανά έτος. Από αυτά τα έσοδα θα προερχόταν το ισοδύναμο προκειμένου να μην επιβληθεί τελικά ο ΦΠΑ στα ιδιωτικά.

Η τηλεδιάσκεψη με τους εκπροσώπους των θεσμών ωστόσο οδήγησε σε νέο αδιέξοδο, καθώς οι εκπρόσωποι των δανειστών φέρονται να εξέφρασαν τις επιφυλάξεις τους για το συγκεκριμένο μέτρο. Προβληματική φαίνεται ότι είναι τόσο η πραγματική του απόδοση (σύμφωνα με το Mega πηγές της αγοράς εκτιμούν ότι τα έσοδα δεν θα ήταν ούτε τα μισά από όσα αναφέρονται), ενώ υπάρχει και συμβατικό κώλυμα. Συγκεκριμένα, στη σύμβαση που έχει υπογράψει το Δημόσιο με τον ΟΠΑΠ υπάρχει πρόβλεψη για σταθερό ποσοστό φορολόγησης κάτι που απαγορεύει την αύξηση του φόρου.