Ανεξάρτητη αρχή ελέγχου προϋπολογισμών πρότεινε ο Ντάισελμπλουμ

Την δημιουργία ενός ανεξάρτητου φορέα ελέγχου των εθνικών προϋπολογισμών των χωρών μελών της Ευρωζώνης, με μεγαλύτερη ευχέρεια δράσης σε σχέση με την αντίστοιχη πρόταση της Κομισιόν, ζήτησε από την Μπρατισλάβα ο Πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ την Τετάρτη,

 Η Κομισιόν, όπως αναφέρει το ethnos.gr, είχε προτείνει τον περασμένο μήνα την δημιουργία μίας συμβουλευτικής ομάδας που θα παρείχε στην Επιτροπή υποστήριξη στο έργο του ελέγχου σπάταλων κυβερνήσεων. Παρότι συνήθως είναι οι χώρες που «ενοχλούν» την ΕΕ με τους προϋπολογισμούς τους, αξιωματούχοι της Επιτροπής και πολιτικοί έχουν επίσης εκφράσει τη δυσαρέσκειά τους για το γεγονός ότι χώρες μέλη όπως η Γαλλία δεν αντιμετωπίζουν τις ίδιες πιέσεις για το γεγονός ότι δεν μειώνουν τα ελλείμματά τους.

Με βάση την πρόταση της Επιτροπής, το συμβουλευτικό αυτό σώμα, που θα ονομάζεται Ευρωπαϊκή Δημοσιονομική Επιτροπή, θα απαρτίζεται από πέντε ειδικούς διορισμένους από την ίδια σε διαβούλευση με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, το EuroWorking Group των αναπληρωτών υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης και τα υφιστάμενα εθνικά δημοσιονομικά συμβούλια.

Την Τετάρτη ωστόσο ο Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε ότι το όργανο αυτό θα έπρεπε να είναι εντελώς εκτός της Επιτροπής, όπως είχε προταθεί σε μία έκθεση από τους πέντε κορυφαίους αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης τον Ιούνιο, την λεγόμενη και Έκθεση των Πέντε Προέδρων.

«Η Επιτροπή έχει πλέον καταθέσει μία πρόταση αλλά είναι λιγότερο φιλόδοξη, είναι ένα συμβουλευτικό όργανο εντός της Επιτροπής με μικρότερη ισχύ … Έτσι, επιστρέφω στην αρχική πρόταση, που ήταν για ένα ανεξάρτητο δημοσιονομικό όργανο, όπως έχουμε σε εθνικό επίπεδο», είπε στους δημοσιογράφους ο πρόεδρος του Eurogroup σε συνέντευξη Τύπου, στην Μπρατισλάβα της Σλοβακίας.

Οι πολιτικές αποφάσεις για τους εθνικούς προϋπολογισμούς θα λαμβάνονται από τις αντίστοιχες αντιπροσωπευτικές δομές, συμπεριλαμβανομένων της Επιτροπής, του Eurogroup ή τους υπουργούς Οικονομικών της ΕΕ, όπως προσέθεσε.

«Θέλω ωστόσο να έχουμε αυτόν τον εξωτερικό διαιτητή να μας λέει “κοιτάξτε κύριοι, έχετε βγει εκτός πορείας” … Αυτό θα μας βοηθούσε πολύ. Όπως μας βοηθά σε εθνικό επίπεδο, έτσι θα μας βοηθούσε και σε ευρωπαϊκό», υπογράμμισε ο κ.Ντάισελμπουμ.