Reuters: Η ΕΕ δεν αποκλείει να αρκούν τα 10 δισ.€ του ESM για τις ελληνικές τράπεζες

Η Ευρωζώνη μπορεί να χρειαστεί να διαθέσει μόνο 10 δισ. ευρώ ή λιγότερα για να βοηθήσει στην ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών αναφέρει στο Reuters  ανώτατος αξιωματούχος της Ε.Ε., μετά τα αποτελέσματα των stress tests της ΕΚΤ που έδειξαν οτι ο κλάδος θα χρειαστεί επιπλέον κεφάλαια ύψους 14,4 δισ. ευρώ εάν  γίνουν πραγματικότητα σημαντικοί κίνδυνοι.

Οι πιστωτές της Eυρωζώνης έχουν διαθέσει έως και 25 δισ. ευρώ στο πλαίσιο του τελευταίου προγράμματος διάσωσης ύψους 86 δισ. ευρώ, για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών μετά την εκροή καταθέσεων νωρίτερα φέτος υπό τον φόβο ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να φύγει από το ευρώ, υποστηρίζει το ειδησεογραφικό πρακτορείο, όπως μεταφέρει το capital.gr

“Φαίνεται πως… από το πακέτο των 25 δισ. … τα 10 δισ. τα οποία βρίσκονται στον ESM (Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας) θα είναι αρκετά”, δήλωσε ο ανώτατος Ευρωπαίος αξιωματούχος. “Λαμβάνοντας υπόψιν τα αποτελέσματα αξιολόγησης (των κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα), δεν νομίζω ότι θα βασανιστεί με αυτό… έως την 15η Νοεμβρίου, διότι όπως αποδεικνύεται, τα 10 δισ. ευρώ θα είναι επαρκή για τώρα”.

Η αποδέσμευση του υπολοίπου των 15 δισ. ευρώ, που τώρα είναι απίθανο να χρειαστούν, συνδέονται με την ολοκλήρωση της επίσημης φάσης της διάσωσης που ονομάζεται πρώτη αξιολόγηση, κατά την οποία οι πιστωτές εξετάζουν ποιες από τις συμφωνηθείσες μεταρρυθμίσεις έχουν υλοποιηθεί, αναφέρει το δημοσίευμα του Reuters.

Αναφερόμενος στην ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών ο ίδιος αξιωματούχος συμπλήρωσε ότι, “πρέπει να υπάρξει, στις περισσότερες περιπτώσεις, μία συνεισφορά από τους senior ομολογιούχους”, αλλά όπως είπε το μέγεθός της εξαρτάται από πολλούς άλλους παράγοντες κατά τη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης.

Νωρίτερα, με δηλώσεις του στο Bloomberg ο αξιωματούχος της Ευρωζώνης εκτίμησε ότι η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να λάβει την δόση των 2 δισ. ευρώ που έχει καθυστερήσει, έως τις 9 Νοεμβρίου, ενώ οι τράπεζες της χώρας πιθανότατα θα χρειαστούν κάποιο ποσό από την έκτακτη χρηματοδότηση που προορίζεται για αυτές.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι ελληνικές τράπεζες θα είναι σε θέση να παραιτηθούν από τα επιπλέον 15 δισ. ευρώ βοήθειας, διότι τα stress tests αποκάλυψαν μικρότερη από την αναμενόμενο υστέρηση κεφαλαίων.

“Τα 10 δισ. ευρώ θα είναι αρκετά για τώρα” είπε ο αξιωματούχος στο Bloomberg, που πρόσθεσε ότι υπάρχει ασάφεια  αναφορικά με την προθεσμία στα μέσα Νοεμβρίου για να ζητηθούν τα επιπλέον 15 δισ. ευρώ που προορίζονται για τις ελληνικές τράπεζες.