Έργο στο Πουέρτο Ρίκο ανέλαβε ο όμιλος Μυτιληναίος

Προσηλωμένος στη στρατηγική προσανατολισμού στις αγορές του εξωτερικού και στον αυστηρό έλεγχο του κόστους παραμένει ο όμιλος Μυτιληναίου, όπως επισημάνθηκε κατά την ετήσια παρουσίαση που διοργάνωσε ο όμιλος για την Ένωση Θεσμικών Επενδυτών. Ο πρόεδρος του ομίλου Ευάγγελος Μυτιληναίος έκανε στους αναλυτές μια σύντομη παρουσίαση της πορείας της εταιρείας. Ο κ. Μυτιληναίος σχολίασε ότι το 2015 είναι «μια περιπετειώδης χρονιά» και επικεντρώθηκε στην αγορά των commodities, καθώς το παρόν έτος απέδειξε πόσο δυναμική μπορεί να είναι η συγκεκριμένη αγορά.

Στον τομέα της μεταλλουργίας ο ρυθμός αύξησης της ζήτησης αλουμινίου σε παγκόσμιο επίπεδο παραμένει ισχυρός, με την Κίνα να αλλάζει τις ισορροπίες στην αγορά και να αποτελεί βασικό καταλύτη για την κίνηση των τιμών. Τα θεμελιώδη στοιχεία της αγοράς παραμένουν ισχυρά τόσο στην Κίνα όσο και στον υπόλοιπο κόσμο, καθώς η ζήτηση συνεχίζει να αυξάνεται με ικανοποιητικούς ρυθμούς και αναμένεται να ξεπεράσει τους 60 εκατ. τόνους το 2016, παρουσιάζοντας ετήσια αύξηση περίπου 6% τα επόμενα έτη.

Σε αυτό το διεθνές πλαίσιο ο όμιλος συνεχίζει να ακολουθεί αυστηρό και συνεχή έλεγχο του κόστους, μέσω ενός νέου προγράμματος cost cutting και εστιάζει στην περαιτέρω ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς του. Έχοντας θωρακίσει, όπως τονίστηκε από τη διοίκηση, τη δραστηριότητά του με το πρόγραμμα εξοικονόμησης κόστους «ΜΕΛΛΟΝ» που ολοκληρώθηκε το 2013, διέθετε τα εχέγγυα για να αντεπεξέλθει στις προκλήσεις της διεθνούς αγοράς αλουμινίου.

Από το τέλος του 2014 ο όμιλος Μυτιληναίου έβαλε σε εφαρμογή νέο πρόγραμμα με το όνομα «Excellence», το οποίο διασφαλίζει την ανταγωνιστικότητα της Αλουμίνιον της Ελλάδος διεθνώς και με βάση το οποίο αναμένει ο βραχίονας του αλουμινίου να παρουσιάσει ανάκαμψη το πρώτο εξάμηνο του 2016. Μάλιστα, για το τρέχον έτος ο όμιλος έχει κάνει hedging στις τιμές του αλουμινίου.

Όσον αφορά τον κλάδο ενέργειας, όπου ο όμιλος δραστηριοποιείται με την Protergia, σημειώθηκε ότι είναι ο τομέας με το μεγαλύτερο upside λόγω των διεθνών και εγχώριων αλλαγών. Μεταξύ άλλων, οι μονάδες φυσικού αερίου καθίστανται πλήρως ελκυστικές, καθώς το α’ τρίμηνο του 2016 το φυσικό αέριο αναμένεται να είναι πλήρως ανταγωνιστικό έναντι των λιγνιτικών.

Στην εγχώρια αγορά ενέργειας, η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας το 2015 παρουσίασε σημάδια ανάκαμψης ιδιαίτερα στο α’ τρίμηνο του έτους για να επανέλθει σε χαμηλά επίπεδα τον Ιούνιο του 2015, καταγράφοντας μείωση 2,8% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Συνολικά στο α’ εξάμηνο η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας παρουσίασε αύξηση 4,7%.

Τέλος, αναφέρθηκε ότι η ΜΕΤΚΑ διατηρεί τη διεθνή της πορεία, ερχόμενη αντιμέτωπη όμως με μια αγορά υπό πίεση. Παρά τις εντεινόμενες αντιξοότητες, η ΜΕΤΚΑ έθεσε τις βάσεις για μια ακόμη χρονιά με ικανοποιητικές επιδόσεις, στηριζόμενη στα έργα που έχει αναλάβει στις νέες αγορές της Αλγερίας και του Ιράκ. Έχοντας αναπτύξει έναν ισχυρό εξαγωγικό προσανατολισμό και επενδύσει σε ένα αξιόπιστο και ανταγωνιστικό προφίλ διεθνώς, η εταιρεία κατάφερε να περιορίσει τις επιπτώσεις της αναταραχής στο εγχώριο οικονομικό περιβάλλον και να συνεχίσει τη θετική της πορεία.

Ο όμιλος μέσω της νέας θυγατρικής του εταιρείας METKA EGN, ως αποτέλεσμα της σύμπραξης με τον όμιλο ΕΓΝΑΤΙΑ, μετά την Γκάνα, προχώρησε στη σύναψη σύμβασης νέου φωτοβολταϊκού έργου στο Πουέρτο Ρίκο. Η METKA EGN – ως γνωστόν – θα επικεντρωθεί κατά προτεραιότητα στην εξυπηρέτηση σημαντικών διεθνών πελατών, κυρίως στις αγορές της Ευρώπης, Μ. Ανατολής, Αφρικής και Λατινικής Αμερικής. Θυγατρικές κατά 100% της METKA EGN έχουν ιδρυθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο και στην Κύπρο, ενώ εντός του 2015 αναμένεται περαιτέρω επέκταση σε βασικές αγορές της Λατινικής Αμερικής και της Μέσης Ανατολής.

Πηγή: naftemporiki