Το Eurogroup θα αποφασίσει για την αποδέσμευση της δόσης των 2 δισ. ευρώ

«Ενθαρρυντικά» χαρακτήρισε σήμερα η Κομισιόν τα αποτελέσματα για τις κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών, τονίζοντας ότι η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι των προσπαθειών της Ελλάδας και των εταίρων της για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης.

Πιο αναλυτικά, ερωτηθείσα σχετικά στις Βρυξέλλες, η εκπρόσωπος του Επιτρόπου Οικονομίας, Πιερ Μοσκοβισί, Ανίκα Μπράιτχαρτ, ανέφερε ότι η Κομισιόν ενημερώθηκε για την συνολική αξιολόγηση των ελληνικών τραπεζών, υπογραμμίζοντας πως είναι μια «σημαντική φάση» για την ανακεφαλαιοποίηση.

«Η Επιτροπή έλαβε υπόψη της την συνολική αξιολόγηση των τεσσάρων κύριων τραπεζών στην Ελλάδα, που δημοσιεύεται από την ΕΚΤ. Η συνολική εκτίμηση είναι θέμα της ΕΚΤ και του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού. Τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά. Είναι ένα σημαντικό βήμα για την επιτυχή εκτέλεση του τριετούς ελληνικού προγράμματος υπό τον ESM», τόνισε η κ. Μπράιτχαρτ και πρόσθεσε ότι «η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών είναι αναπόσπαστο μέρος για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στον τραπεζικό τομέα, έτσι ώστε οι έλεγχοι των κεφαλαίων σταδιακά να απομακρυνθούν και να αποκατασταθεί ο κανονικός δανεισμός».

Την ίδια ώρα, απαντώντας σε ερώτηση αν η δόση των 2 δισ. ευρώ προς την χώρα μας πρόκειται να εκταμιευτεί αυτή την εβδομάδα η κ. Μπράιτχαρτ παρέπεμψε στο Eurogroup, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «θέλω να είμαι αντικειμενική. Το Eurogroup θα αποφασίσει για αυτή την αποδέσμευση».

Σύμφωνα με την Ανίκα Μπράιτχαρτ, η αξιολόγηση των προαπαιτούμενων είναι σε εξέλιξη και μόλις ολοκληρωθεί, το Eurogroup θα συζητήσει και θα αποφασίσει την εκταμίευση. Σε ό,τι την επίσκεψη του Γάλλου Επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί στην Αθήνα, η εκπρόσωπός του ανέφερε πως ο Επίτροπος ταξίδεψε στην Ελλάδα για να ενημερωθεί για την πρόοδο που έχει κάνει η χώρα.

Πάντως, ερωτηθείσα σχετικά με τους ελέγχους κεφαλαίων στην Ελλάδα, η Ανίκα Μπράιτχαρτ τόνισε πως δεν είναι η Κομισιόν που τα επέβαλε και σημείωσε ότι δεν γνωρίζει πότε θα γίνει η άρση των capital controls.