Η Ελλάδα πρέπει να κάνει ρήξη με το παρελθόν

Παράδειγμα της προόδου που έχει σημειώσει η Ευρωζώνη χαρακτήρισε την Κύπρο ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ και εκτίμησε ότι η χώρα μπορεί να σταθεί στα πόδια της τον επόμενο χρόνο. Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα ο κ. Ρέγκλινγκ μιλώντας στο συνέδριο του Economist που διεξάγεται στην Κύπρο υποστήριξε ότι παραμένει ακόμα ειδική περίπτωση, παρά το γεγονός ότι η νέα κυβέρνηση έχει την ευκαιρία να κάνει μια καθαρή ρήξη με το παρελθόν.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Ρέγκλινγκ, οι πρώην χώρες σε πρόγραμμα – Ισπανία, Πορτογαλία, Ιρλανδία – βρίσκονται ανάμεσα στους μεγαλύτερους μεταρρυθμιστές στον κόσμο, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ και την Παγκόσμια Τράπεζα ενώ σε ότ,τι αφορά την Ισπανία η ανάπτυξη εκτιμάται ότι θα φτάσει το 3% αυτόν τον χρόνο, στην Ιρλανδία ίσως και το 6%.

Αναφερόμενος ειδικά για την Κύπρο ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας τόνισε ότι οδεύει να γίνει το τέταρτο success story της Ευρωζώνης και εκτίμησε ότι θα συνεχίσει στον δρόμο των υπεύθυνων πολιτικών. Σύμφωνα με τον επικεφαλής του ESM, οι μελλοντικές παρεμβάσεις στην Κύπρο θα πρέπει να εστιάσουν στον περιορισμό της γραφειοκρατίας και στη μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης και πρόσθεσε ότι ένα ακόμη πιο σημαντικό θέμα είναι αυτό των μη εξυπηρετούμενων δανείων στον τραπεζικό τομέα.

Πηγή: naftemporiki