Το σκληρό Πόκερ με την Τρόικα δοκιμάζει τις αντοχές της ελληνικής Κυβέρνησης.
Μετά τις τελευταίες αποτυχημένες προσπάθειες να συμφωνήσουν στα προαπαιτούμενα, ώστε να κλείσει η αξιολόγηση, η διαπραγμάτευση βρίσκεται στην πιο κρίσιμη καμπή της.
Οι εκπρόσωποι των δανειστών και κυρίως το ΔΝΤ και οι Γερμανοί είναι ανυποχώρητοι στις απαιτήσεις τους για λήψη μέτρων φορολογικού και εισπρακτικού χαρακτήρα.
Ωστόσο και οι δύο πλευρές επισημαίνουν ότι κατά τη διάρκεια των διαβουλεύσεων έγιναν βήματα και υπήρξε πρόοδος, υπογραμμίζοντας ότι η διαπραγμάτευση βρίσκεται εν εξελίξει.
Με το πνεύμα αυτό, η ελληνική δηλώνει αισιόδοξη για την προοπτική να επιστρέψει η Τρόικα στην Αθήνα στις 8 Δεκεμβρίου ή ακόμη και νωρίτερα.
Βασικό σημείο διαφωνίας εξακολουθεί να είναι το δημοσιονομικό κενό για το 2015, που η Τρόικα εκτιμά στα 2,5 δισ. ευρώ., ενώ η ελληνική Κυβέρνηση υπολογίζει στα 350 εκατ. ευρώ.
Οι εκτιμήσεις της ελληνικής Κυβέρνησης βασίζονται στους υπολογισμούς της για τα έσοδα που θα προκύψουν απ’ την ανάπτυξη της περιόδου 2015-2016.
Η Τρόικα δεν δέχεται ότι θα επιβεβαιωθούν οι υπολογισμοί της ελληνικής Κυβέρνησης.
Δεν δέχεται ότι θα προκύψουν τα έσοδα που το οικονομικό επιτελείο υπολογίζει ότι θα έχει από:
– τον ΕΝΦΙΑ
– την πάταξη της φοροδιαφυγής
– τη μείωση των δαπανών
– τη ρύθμιση για τα αυθαίρετα.
Η ελληνική Κυβέρνηση από την πλευρά της δεν δέχεται την περαιτέρω μείωση των συντάξεων και τα φορολογικά και εισπρακτικά μέτρα που θα απαιτηθούν για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού, όπως η αναθεώρηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά ή η επιβολή άλλων φόρων.
Η ελληνική Κυβέρνηση επιμένει στη θέση της ότι έχει λάβει όλα τα προαπαιτούμενα για την αξιολόγηση.
Την άποψη αυτή εξηγεί και ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στις τηλεφωνικές συνομιλίες του με τους Ευρωπαίους αξιωματούχους ,τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν- Κλωντ Γιούνκερ και τον επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, αλλά και την Καγκελάριο της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ, επιδιώκοντας πολιτική λύση.
Ωστόσο, φαίνεται ότι η ελληνική πλευρά έχει υποχωρήσει και έχει αποδεχτεί τη λήψη μέτρων.
Τρόικα και ελληνική Κυβέρνηση έχουν συμφωνήσει:
– στο ενιαίο μισθολόγιο
– στην ενοποίηση του ασφαλιστικού συστήματος
– στο νέο συνδικαλιστικό νόμο
– στο 50%+1 για την απόφαση κήρυξης απεργίας και στο Lock out, δηλαδή το δικαίωμα του εργοδότη στην ανταπεργία.