Eurobank: Βελτίωση του οικονομικού κλίματος για δεύτερο συνεχή μήνα

Σε θετικούς ρυθμούς κινήθηκε ο δείκτης οικονομικού κλίματος τον Οκτώβριο του 2015, ο οποίος ανήλθε στις 86,5 μονάδες από 83,1 μονάδες τον Σεπτέμβριο, καταγράφοντας αύξηση για δεύτερο συνεχή μήνα, όπως επισημαίνει η Eurobank στο εβδομαδιαίο οικονομικό της δελτίο. Σε ό,τι αφορά τους επιμέρους δείκτες εμπιστοσύνης, η μεγαλύτερη μηνιαία θετική μεταβολή σημειώθηκε στους τομείς του λιανικού εμπορίου (+4,7 μονάδες δείκτη) και των καταναλωτών (+4,6 μονάδες δείκτη).

Όπως σημειώνουν οι αναλυτές οι τράπεζας, παρά τη βελτίωση των τελευταίων δύο μηνών, ο δείκτης οικονομικού κλίματος παραμένει σε χαμηλά επίπεδα και παρόμοια με εκείνα του Δεκεμβρίου 2012 (86,8 μονάδες δείκτη). «Η βελτίωση του δείκτη οικονομικού κλίματος κατά τη διάρκεια των μηνών Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου 2015 αντικατοπτρίζει ένα αρχικό στάδιο ομαλοποίησης-σταθεροποίησης της ελληνικής οικονομίας εν συγκρίσει κυρίως με το “θυελλώδη” μήνα Ιούλιο και το πρώτο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου 2015», αναφέρεται στο δελτίο.

Σύμφωνα με τη Eurobank, οι πιθανοί ερμηνευτικοί παράγοντες αυτής της μεταβολής είναι: πρώτον, η επίτευξη – υπογραφή συμφωνίας ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους επίσημους πιστωτές για το νέο πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής, δεύτερον, η σταδιακή προσαρμογή των εγχώριων νοικοκυριών και επιχειρήσεων στις νέες συνθήκες συναλλαγών λόγω των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων και τρίτον, η μερική άρση της πολιτικής αβεβαιότητας λόγω της εκλογικής αναμέτρησης του Σεπτεμβρίου.

Επιβράδυνση του ρυθμού μείωσης των καταθέσεων των νοικοκυριών

Η Eurobank επισημαίνει επίσης ότι ο ρυθμός μείωσης των καταθέσεων και ρέπος των νοικοκυριών και των ιδιωτικών μη κερδοσκοπικών ιδρυμάτων στα εγχώρια νομισματικά και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα σημείωσε επιβράδυνση τον Σεπτέμβριο 2015. Πιο συγκεκριμένα, οι μηνιαίες μεταβολές τον Ιούλιο, τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο του 2015 διαμορφώθηκαν στα -1,24 δισ. ευρώ, -1,04 δισ. ευρώ και -199,96 εκατ. ευρώ, αντίστοιχα.

Το γενικό σύνολο χρηματοδότησης (υπόλοιπο) της ελληνικής οικονομίας από τα εγχώρια νομισματικά και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα μειώθηκε -7,25 δισ. ευρώ τους πρώτους εννέα μήνες του τρέχοντος έτους (-8,70 δισ. ευρώ το 2014 και -14,40 δισ. ευρώ το 2013). Η συγκεκριμένη μεταβολή προέρχεται κατά κύριο λόγο (65,67%) από τη μείωση -4,76 δισ. ευρώ της χρηματοδότησης των ιδιωτικών επιχειρήσεων. Ο ακαθάριστος ρυθμός αποταμίευσης των νοικοκυριών διαμορφώθηκε στο -9,04% το δεύτερο τρίμηνο του 2015.

Πηγή: naftemporiki