Γερμανία: Στα δικά της δημοσιονομικά επιτρέπει "ευελιξία"...

To ενδεχόμενο να εγκαταλείψει το στόχο της επίτευξης ενός ισοσκελισμένου προϋπολογισμού, εξετάζει η γερμανική κυβέρνηση, λόγω των αυξανόμενων εξόδων για την αντιμετώπισης της – άνευ προηγουμένου – εισροής προσφύγων, όπως αναφέρει η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt σε σημερινό της δημοσίευμα.

Σύμφωνα με την οικονομική εφημερίδα, πολιτικοί με εμπειρία στη σύνταξη προϋπολογισμών στην συμμαχία της κυβέρνησης των συντηρητικών της Καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ με τους κεντροαριστερούς Σοσιαλδημοκράτες (SPD) προβλέπουν πλέον ότι η κυβέρνηση θα δαπανήσει περίπου 10 δισεκατομμύρια ευρώ για την προσφυγική κρίση το 2016, σε σύγκριση με τα σχεδόν 7 δισεκατομμύρια που προέβλεπαν νωρίτερα.

Η Γερμανία κατόρθωσε να ισοσκελίσει τον προϋπολογισμό της για πρώτη φορά από το 1969 πέρυσι, το 2014 – ένα χρόνο νωρίτερα από τις προβλέψεις – και η συμμαχία έχει υποσχεθεί να εξισορροπήσει τον προϋπολογισμό από φέτος έως το 2019.

Σε αντίγραφο του άρθρου πριν τη δημοσίευσή του, η Handelsblatt ανέφερε ότι σε πρόσφατες συζητήσεις μέλη της κυβέρνησης αναρωτιώνται αν είναι πλέον λογικό να επιμείνουν σε ισοσκελισμένο προϋπολογισμό για το 2016.

Νωρίτερα χθες, όταν ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ερωτήθηκε αν ο στόχος ισοσκελισμένου προϋπολογισμού έθετε περιορισμούς στη βοήθεια προς τους πρόσφυγες, απάντησε: «Ασφαλώς και δεν θα πούμε σε πρόσφυγα που πνίγεται στη Μεσόγειο, ‘Φίλε, μείναμε από λεφτά!’».

«Έχουμε τα μέσα στη Γερμανία για να αντιμετωπίσουμε την πρόκληση» πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας πως η προσφυγική κρίση είναι η μεγαλύτερη προτεραιότητα και πως «άλλα πράγματα θα πρέπει να υπαχθούν κάτω από αυτήν, ως ένα σημείο».

Σύμφωνα με την Handelsblatt, ο Σόιμπλε θα ανακοινώσει αν θα κρατήσει το στόχο του ισοσκελισμένου προϋπολογισμού για το 2016 όταν ανακοινώσει τις προβλέψεις για τους φόρους την επόμενη εβδομάδα.

Πηγή: naftemporiki.gr