Προαπαιτούμενα, αξιολόγηση, ανακεφαλαιοποίηση, και εγκαίρως, για τη δόση των 2 δισ.€

Η Ελλάδα θα λάβει τη δόση των δύο δισεκατομμυρίων ευρώ μόνο εφόσον ολοκληρωθεί η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, δηλαδή αφού υλοποιηθούν και τα 48 προαπαιτούμενα, προκειμένου να ακολουθήσει και η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, αφήνοντας ανοιχτό κάθε ενδεχόμενο σε περίπτωση που η αξιολόγηση δεν τελειώσει με επιτυχία μέχρι τα τέλη του 2015. Αυτό ξεκαθάρισε μιλώντας στους τηλεοπτικούς σταθμούς Mega και ΣΚΑΪ ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις.

Ο Βλάντις Ντομπρόβσκις, μιλώντας στο Mega, στάθηκε στην ανάγκη να υπάρξει πρόοδος στις μεταρρυθμίσεις και να μείνει το ελληνικό πρόγραμμα «εντός τροχιάς». Όπως τόνισε, πρέπει να κλείσει σύντομα η αξιολόγηση, να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση και να κλείσουν τα προαπαιτούμενα.

Ερωτηθείς πόσο πιθανό είναι η Ελλάδα να λάβει τη δόση των δύο δισ. έως το τέλος της εβδομάδας, ο κ. Ντομπρόβσκις τόνισε ότι αυτό εξαρτάται από την ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων, συμπληρώνοντας πως τα προαπαιτούμενα είναι 48 και «πρέπει να υπάρξει πρόοδος σε όλα».

Ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εκτίμησε ότι αν αρθούν τα capital controls αλλά το πρόγραμμα βγει εκτός τροχιάς, οι τράπεζες πιθανώς θα αντιμετωπίσουν προβλήματα, ενώ υπογράμμισε ότι είναι εφικτή η ανακεφαλαιοποίηση εντός του έτους. Εξήγησε δε ότι το Eurogroup αποφάσισε πως η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών πρέπει να ολοκληρωθεί μετά από την πρώτη αξιολόγηση, αλλά όχι αργότερα από τις 15 Νοεμβρίου.

«Το πρόγραμμα πρέπει να είναι σε τροχιά για να ανακεφαλαιοποιηθούν επιτυχώς οι τράπεζες και να αρθούν οι έλεγχοι κίνησης κεφαλαίων. Διότι αν από τη μία αρθούν οι έλεγχοι κεφαλαίων και από την άλλη λαμβάνονται μηνύματα ότι το πρόγραμμα δεν είναι σε τροχιά, ο τραπεζικός τομέας θα έχει περαιτέρω προβλήματα. Άρα, είναι σημαντικό να είμαστε σε τροχιά σε ό,τι αφορά τόσο την αξιολόγηση όσο και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Είναι εφικτό να γίνει εντός του έτους και να μην περάσουμε στο επόμενο έτος, διότι αυτό μπορεί να έχει επιπτώσεις σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή των καταθετών», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ντομπρόβσκις.

Παράλληλα, κάλεσε την κυβέρνηση να εμφανίσει εναλλακτικές προτάσεις, εφόσον δεν εφαρμοστεί το μέτρο το ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση, ενώ σε ό,τι αφορά τα «κόκκινα» δάνεια, επανέλαβε ότι πρέπει να βρεθεί συμβιβαστική λύση.

Μιλώντας στο ΣΚΑΪ ο κ. Ντομπρόβσκις εξέφρασε, επίσης, και τη δυσαρέσκεια του για την αποπομπή της πρώην γενικού γραμματέως δημοσίων εσόδων, Κατερίνας Σαββαΐδου και επέμεινε ότι ο συγκεκριμένος θεσμός πρέπει να παραμείνει ανεξάρτητος, ενώ απέφυγε να δώσει κάποια ημερομηνία σχετικά με τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

Για την ελληνική κυβέρνηση είπε ότι υπάρχει βελτίωση του κλίματος μεταξύ Ελλάδας και εταίρων και αναφέρθηκε εκ νέου στη στήριξη εφαρμογής του προγράμματος από την Κομισιόν.

Τέλος, ερωτηθείς για το τι πρόκειται να συμβεί σε περίπτωση που δεν ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση έως τα τέλη του 2015, άφησε όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά, χωρίς να απορρίψει ακόμα και το ενδεχόμενο ενός bail in.