ΕΚΤ: Το Σάββατο τα αποτελέσματα των stress tests των ελληνικών τραπεζών

Το Σάββατο 31 Οκτωβρίου το πρωί στις 11:30 ώρα Ελλάδος, θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα των stress tests των Ελληνικών Τραπεζών, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, βήμα αναγκαίο προκειμένου να ξεκινήσει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Ωστόσο, δυστυχώς, αυτή δεν είναι η μόνη εκκρεμότητα, προκειμένου να αρχίσει η διαδικασία κεφαλαιακής ενίσχυσης των τραπεζών που είναι κρίσιμο να έχει ολοκληρωθεί πριν το τέλος του έτους, και την έναρξη ισχύος της κοινοτικής οδηγίας για το bail in, που προβλέπει κούρεμα καταθέσεων άνω των 100.000 ευρώ.

Η εμπλοκή που έχει υπάρξει στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, κυρίως σε ό,τι αφορά τη διαχείριση των κόκκινων δανείων και κυρίως την προστασία την πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς, θέμα που συνδέεται άμεσα με τις τράπεζες, δημιουργεί προβλήματα και εγείρει κινδύνους σε ό,τι αφορά την τήρηση του χρονοδιαγράμματος για την ανακεφαλαιοποίηση, όπως σημειώνει tovima.gr.

Με την ελληνική κυβέρνηση αλλά και τους θεσμούς να αναγνωρίζουν την κρισιμότητα του θέματος οι διαπραγματεύσεις για τη διαχείριση των κόκκινων δανείων συνεχίζονται με τους θεσμούς, αφού κατά την τριήμερη παραμονή των εκπροσώπων τους στην Αθήνα η απόσταση που χωρίζει τις δύο πλευρές δεν μπόρεσε να γεφυρωθεί.

Σημαντικό για την Ελλάδα είναι ότι για την τήρηση του χρονοδιαγράμματος για την ανακεφαλαιοποίηση πιέζει και ο Διοικητής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, προτείνοντας μάλιστα να αποσυνδεθεί η πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος από την ανακεφαλαιοποίηση και η τελευταία να ολοκληρωθεί έως τις 15 Νοεμβρίου.

Όμως την τελική απόφαση θα την πάρει το Eurogroup, με τη Γερμανία να φέρεται να βλέπει ως πολύ ισχυρό όπλο και αποτελεσματικό μοχλό πίεσης προς την Ελλάδα το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης προκειμένου να τηρήσει όλες τις υποχρεώσεις της και να ολοκληρωθεί εγκαίρως η πρώτη αξιολόγηση.