Προχωρήστε προαπαιτούμενα, αξιολόγηση και ανακεφαλαιοποίηση το γρηγορότερο

Να προχωρήσει άμεσα την υλοποίηση της συμφωνίας, δηλαδή την εφαρμογή των προαπαιτούμενων και την πρώτη αξιολόγηση, προκειμένου να «ανοίξει ο δρόμος» για νέα ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ζήτησε από την κυβέρνηση ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις κατά την συνάντηση που είχε με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου, το βράδυ της Δευτέρας.

Ο κ.Ντομπρόφσκις ανέφερε σχετικά ότι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών πρέπει να γίνει μετά την πρώτη αξιολόγηση, ως τις 15 Νοεμβρίου, και πάντως οπωσδήποτε πριν το τέλος του έτους, στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, προσθέτοντας μάλιστα ότι έλαβε ξεκάθαρη δέσμευση του πρωθυπουργού για πιστή τήρηση των δεσμεύσεων. Οπως είπε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όσο πιο πιστά τηρήσει η Ελλάδα το πρόγραμμα, τόσο γρηγορότερα θα επιστρέψει στην ανάπτυξη η ελληνική οικονομία. Το γεγονός αυτό θα είναι θετικό σήμα τόσο προς τον ελληνικό λαό, όσο και προς τους επενδυτές.

Ο κ.Ντομπρόφσκις χαρακτήρισε τη συνάντηση ως ιδιαίτερα θετική και εποικοδομητική. Ανέφερε ότι με τον Α. Τσίπρα συζήτησε την χρηματοδότηση της χώρας από τον ESM, την επιτάχυνση της απορρόφησης κοινοτικών κονδυλίων και την τεχνική βοήθεια προς την χώρα για την υλοποίηση του προγράμματος. Υπογράμμισε, δε, ότι έλαβε την ξεκάθαρη δέσμευση του Πρωθυπουργού για πιστή τήρηση των δεσμεύσεων.

Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, επισήμανε καταρχήν ότι η Ελλάδα σηκώνει πολύ βάρος σε σχέση με το προσφυγικό και αυτό πρέπει να γίνει κατανοητό και από την ΕΕ και από τους θεσμούς. Υπογράμμισε επίσης την αναγκαιότητα πολιτικής σταθερότητας για την εφαρμογή του προγράμματος, σημειώνοντας ότι ορισμένα μέτρα, όπως τα «κόκκινα δάνεια», πλήττουν την κοινωνική συνοχή και επιβαρύνουν τις αντοχές της κοινωνίας.

Ο κ. Ντομπρόφσκις από την πλευρά του είπε ότι δεν πρέπει να υπάρχουν δογματισμοί και εξέφρασε την πεποίθησή του για την δυνατότητα εξεύρεσης κοινού τόπου μεταξύ Ελλάδας και θεσμών. Όπως είπε συζήτησε και το Προσφυγικό με τον Πρωθυπουργό, καθώς και την επίπτωσή του στους κρατικούς προϋπολογισμούς, αναφέροντας τέλος την συμφωνία για την εκταμίευση έκτακτης βοήθειας ύψους 5,9 εκατ. ευρώ.

Οι ίδιοι κυβερνητικοί κύκλοι χαρακτήρισαν θετικό και φιλικό το κλίμα στο οποίο διεξήχθη η συνάντηση.