Bloomberg: Το φθηνό επιτόκιο του ESM για την Ελλάδα δεν είναι και... βέβαιο

Με το παλιό καλό κρασί, που όσο περνά ο καιρός, τόσο ανεβαίνει η αξία του αλλά και η τιμή του παρομοιάζει το αμερικανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg το ελληνικό χρέος! Και αυτό γιατί σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης (ESM) εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε αυξήσεις των επιτοκίων των δανείων που έχουν χορηγηθεί προς την Ελλάδα ανά πάσα στιγμή.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, το επιτόκιο των δανείων του ESM προς την Ελλάδα διαμορφώνεται μέχρι στιγμής στο 1% για την αποπληρωμή των κεφαλαίων που έχουν αποδεσμευτεί από το πακέτο των 86 δισεκατομμυρίων που υπέγραψε το καλοκαίρι ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας. Το κόστος αυτό, όμως, δεν έχει «κλειδώσει» για όλη τη διάρκεια του δανείου, όπως αναφέρει ο CFO του ESM, Κριστόφ Φράνκελ, σε συνέντευξή του.

«Δεν μπορούμε να εγγυηθούμε ότι το επιτόκιο θα παραμείνει σε τόσο χαμηλά επίπεδα», δηλώνει ο Φράνκελ. «Γνωρίζουμε ότι αυτά που χρεώνουμε στην Ελλάδα σήμερα, δεν θα τα χρεώνουμε και αύριο και, βεβαίως, δεν θα έχουν καμία σχέση με αυτά που θα χρεώνουμε σε 5 ή σε 10 χρόνια από τώρα».

Εάν ισχύσει κάτι τέτοιο, τότε ο Αλέξης Τσίπρας θα βρεθεί αντιμέτωπος με ένα ακόμη μεγάλο πρόβλημα στη δεύτερη θητεία του τονίζει το Bloomberg. Εκτός κι αν μπορέσει να κινητοποιήσει την ελληνική οικονομία και να μειωθούν τα επίπεδα χρέους πριν αρχίσουν να αυξάνονται τα κόστη δανεισμού από τους Ευρωπαίους. Σε αντίθετη περίπτωση, οι προσπάθειες να σταθεροποιηθεί η χώρα θα πέσουν σε αδιέξοδο.

«Αν τα επιτόκια της αγοράς αρχίσουν να ανεβαίνουν, θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι, είτε για νέες οπισθοδρομήσεις στα δημοσιονομικά ή/και την έναρξη νέων διαπραγματεύσεων για τις αποκαλούμενες έξτρα χρεώσεις από τον ESM», επισημαίνει ο επικεφαλής οικονομολόγος της ING-Diba στη Φρανκφούρτη, Κάρστεν Μπρτζέσκι. «Κι αυτό θα είναι η καλύτερη εκδοχή», συμπληρώνει.